Konrád, Tivadar

Mesterbérlet az MR Szimfonikusokkal

2010.11.18. 14:25

Programkereső

November 20-án az MR Szimfonikusok koncertjén a száz éve született Samuel Barber Médea elmélkedése és bosszútánca című művének magyarországi bemutatója hangzik el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Mikusi Eszter zenetörténész így ír a darabról: „A modern táncszínház megalapítójának tekintett világhírű táncos-koreográfus, az amerikai Martha Graham (1894-1991) szenvedélyesen vonzódott a görög mitológiai történetekhez, különösen azok tragikus sorsú nőalakjaihoz. Az elsősorban Euripidész tragédiájából ismert Médeáról az Újvilág egyik legelismertebb komponistája, Samuel Barber zenéjére készített koreográfiát. Barber az 1946-ban bemutatott balettből egy évvel később zenekari szvitet, majd 1953-ban Médea elmélkedése és bosszútánca címmel szimfonikus költeményt komponált; utóbbit 1956-ban mutatták be New York-ban. Bár Barber alapvetően a lírai fogalmazásmódhoz, a tradicionális formákhoz és a romantikus harmóniavilághoz vonzódott, zenei nyelve az 1940-es évektől némiképp mégis „korszerűsödött". Ez jól érezhető a Médea elmélkedése és bosszútánca stílusán is, mely elsősorban Stravinsky hatásáról tanúskodik. Barber - saját szavai szerint - „archaikus és kortárs idiómákat" egyaránt felhasznált a féltékenység szította bosszúvágytól gyermekgyilkossá váló anya portréjának megrajzolásához."

Stephen D'Agostino
Stephen D'Agostino

Az MR Szimfonikusok koncertjén az amerikai zeneszerző műve mellett felcsendül Beethoven III., c-moll zongoraversenye Jandó Jenő szólójával, majd a szünet után Sosztakovics V., d-moll szimfóniáját vezényli az est karmestere, Stephen D'Agostino.

2010. november 20. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Az MR Szimfonikusok koncertje

Km.: Jandó Jenő (zongora)
Vez.: Stephen D'Agostino

Barber: Médea elmélkedése és bosszútánca, op. 23a
Beethoven: III., c-moll zongoraverseny, op. 37
Sosztakovics: V., d-moll szimfónia, op. 47