György

Magyar sikerek a Los Angeles-i Liszt versenyen

2010.11.22. 14:30

Programkereső

Tóth Péter nyerte a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Verseny fődíját és a hosszabb művek kategóriájának díját.
C785B242-C6A6-44A7-ADD7-AD847FAC6D35

A vasárnap zárult, immár 11. alkalommal megrendezett versenyen tíz kategóriában az Egyesült Államok 13 állama és hat ország, köztük Magyarország 209 versenyzője indult. Az 1990-ben alapított és azóta kétévente meghirdetett megmérettetésnek az Azusai Egyetem (Azusa Pacific University) zenei tanszéke adott otthont, majd a kategóriák győztesei a díjkiosztón ünnepi koncertet adtak a Los Angeles melletti Pomona impozáns metodista templomában szombat este.

Tóth Péter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán szerzett művésztanári diplomát, jelenleg a Texas Christian University ösztöndíjasa, tanára pedig Ungár Tamás professzor, aki korábban többször volt a zsűri tagja a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Versenyen. A fődíj egy koncert a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban, vagyis a jelenleg Forth Worth-ben doktori tanulmányokat folytató Tóth Péter külföldön szerzett elismerésként játszhat a Liszt Ferenc emlékét és hagyatékát őrző intézményben.

A versenyen részt vett Csurgai-Horváth Lilla is, aki a 17-20 évesek és a hosszabb műveket előadók kategóriájában egyaránt indult, utóbbiban a harmadik helyet szerezte meg. Csurgai-Horváth Lilla a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója.