Béla

Barenboim nagyszabású lemezszerződései

2010.11.28. 07:48

Programkereső

Egyszerre kötött megállapodást a világhírű zongoraművész-karmester a Deutsche Grammophonnal és a Decca Classics-szal.

A világhírű zongorista-karmester, a berlini Staatsoper és Staatskapelle zeneigazgatója, a milánói Scala Maestro Scaligerója újra kiadni készül a világon elsőként általa rögzített Chopin- és Liszt-zongoraversenyeket, egy új Beethoven-szimfónia ciklust a Nyugat-Keleti Díván Zenekarával és egy új Bruckner-felvételt a Staatskapellével, valamint természetesen számos szóló zongorafelvételt. Mindezek a 2012-es éven is túlmutató tervek között szerepelnek, amely év rendkívül fontos a művész életében, hiszen ekkor ünnepli 70. születésnapját.

Az első Deutsche Grammophon kiadvány 2011 elején várható - jelezvén Barenboim első koncertjének 60. évfordulóját is - és Chopin-műveket tartalmaz majd: egy szólóhangversenyt, amit Varsóban rögzítettek, valamint a két zongoraversenyt a Berlin Staatskapelle kíséretével Andris Nelson vezényletével. Az év további szakaszában egy új felvétel jelenik meg a Decca Classics gondozásában. A Nyugat-Keleti Díván Zenekar előadásában - egybevágóan az évenkénti turnéjuk műsorával - Csajkovszkij "Patetikus" szimfóniája és Schönberg Variációk zenekarra című műve hallható.

Daniel Barenboim
Daniel Barenboim

2011 a Liszt-bicentenárium éve is lesz, így a Deutsche Grammophon forgalomba hozza Barenboim első felvételét a két zongoraversennyel, a Pierre Boulez dirigálta Berlin Staatskapellével. Liszt szólózongoraműveit is ők adják ki, némelyikük újrakiadása Barenboim első felvételeinek.

"Nagyon hálás és boldog vagyok, hogy létrejöhetett ez az együttműködés a két lemezkiadó között" - mondta Barenboim. "Az első felvételemet 1950-ben készítettem a Philipsnél, tehát ez a felkérés bizonyos tekintetben hazatérés számomra. Mi okozhatna nagyobb boldogságot nekem, mint ez az egyedülálló szerződés, ami egyszerre ismer el engem és azt a munkát is, amit a Staatskapellével és a Nyugat-Keleti Díván Zenekarral végzek. A Staatskapelle nagyon fontos szerepet játszik a Díván Zenekarnál és ebben a partneri együttműködésben is, amely a mi zenei egységünket gyönyörűen reprezentálja. Alig várom a jövőbeli közös munkáinkat és a számos, izgalmas lemezfelvételt."