Csilla, Noémi

Chopin közelebbről

2010.11.29. 16:34

Programkereső

Chopin élete és Chopin Párizsban címmel két vándorkiállítás érkezett a hétvégén a Művészetek Palotájába.

A lengyel zeneszerzőóriás életét bemutató két tárlat Bogányi Gergely kétnapos Chopin-maratonjának zárónapján került bemutatásra. Mindkét kiállítás már számos városban sikert aratott. A Chopin Párizsban címet viselő digitalizált vándorkiállítás a Cité de la Musique, a Bibliothéque Nationale de France és a budapesti Francia Intézet jóvoltából került Budapestre. A dokumentumok amellett, hogy bemutatják a zeneszerzőóriás Párizsban töltött éveit, betekintést engednek műhelymunkájába, és felelevenítik az alkotó zseni hétköznapjait a francia fővárosban.

Chopin metszet
Chopin metszet

A varsói Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet, a budapesti Országos Idegennyelvű Könyvtár és a budapesti Lengyel Intézet jóvoltából létrejött Fryderyk Chopin élete című vándorkiállítás fakszimile dokumentumokat vonultat fel a halhatatlan zeneszerző és zongoravirtuóz életéből. A kiállítás tizennégy, tetszőleges sorrendben megtekinthető tematikus „szigetre" épül. A tárlat látogatása során közelebbről megismerhetjük Chopin személyiségét és alkotómunkájának sajátosságait. A kiállítást multimédiás tartalmak egészítik ki, zenei illusztrációval kísérve, valamint a zeneszerző kéziratos kottáinak tizennégy kötetes fakszimile kiadását is láthatják az érdeklődők.

A különleges kordokumentumokat felvonultató gazdag kiállításanyag november 28. és december 19. között lesz látható a Művészetek Palotájában.