József, Bánk

Film készült Auer Lipótról

2010.11.29. 14:46

Programkereső

A magyar származású hegedűművész és zenepedagógus életét dokumentáló filmet hétfőn mutatták be a Corvin Filmpalotában. Pillantson bele Ön is!
Auer Lipót
Auer Lipót

Auer Lipót a huszadik század első felének ünnepelt szólistája és egyik legkeresettebb tanára volt. Pályája Veszprémből indult és Szentpéterváron keresztül New Yorkig ívelt. A század legmeghatározóbb hegedűművészei kerültek ki a kezei alól. Sztár-növendékei közé tartozik többek között Efrem Zimbalist, Mischa Elman, Jascha Heifetz, Nathan Milstein és Toscha Seidel.

A Gyökerek és Ágak címet viselő dokumentumfilm Kováts Péter hegedűművész és Bárány László rendező alkotása. A full HD technikával készült filmben Auer életművét olyan, a világ és Magyarország kulturális életének meghatározó személyiségei méltatják, mint Fischer Iván karmester, Vladimir Ashkenazy zongoraművész-karmester, Heller Ágnes Auer-leszármazott filozófus, Vadim Gluzman hegedűművész és dr. Batta András professzor, a Zeneakadémia rektora. A forgatási színterek hűen követik a veszprémi hegedűművész nemzetközi pályáját Bécsen, Párizson, Weimaron és Szentpéterváron keresztül egészen New Yorkig. Az eredeti helyszíneken forgatott képek és jelenetek mellett archív hangfelvételek és fotók, valamint élő koncertfelvételek gazdagítják a jelentős kutatómunka után több mint két évig forgatott tv-filmet, amit az érdeklődők nemsokára dvd-n is megvásárolhatnak a könyvesboltokban.