Konrád

Kodály születésnapján nyílik a pécsi Kodály Központ

2010.12.15. 13:30

Programkereső

Hivatalosan is átadják csütörtökön a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházásaként épült Kodály Központot.

Az ünnepségen részt vesz Schmitt Pál köztársasági elnök és Kodályné Péczely Sarolta, az intézmény névadójának özvegye is. Az ünnepélyes szalagátvágásra este hat órakor kerül sor, amit gálaműsor követ. Ezen eozinból készült különleges EKF-láncot kapnak a jövő évi kulturális fővárosok, Turku és Tallin képviselői. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra egyedi termékét a jövőben - mint egy stafétát - az éppen regnáló kulturális fővárosok adják egymásnak. A Kodály Zoltán születésnapjára is szervezett gálaműsor keretében Bach-, Liszt- és Kodály-művek is felcsendülnek a Peskó Zoltán dirigálta Pannon Filharmonikusok és neves művészek közreműködésével.

Kodály Központ
Kodály Központ

Ahogy arról a Fidelio videót is készített, Maxim Vengerov hegedűművész és Ránki Dezső zongoraművész is kiemelkedően jónak nevezte a terem akusztikáját a múlt héten tartott nyilvános koncerten. Dán akusztikusok és Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója is hasonló véleményt fogalmazott meg. Az igazgató arról is beszélt, hogy a központtal Pécs felkerülhet Európa zenei térképére. "A városnak a magas minőségű szimfonikus zenekara mellett már egy világszínvonalú hangversenyterme is van, ahol a világ zenei élvonala is felléphet. Az, hogy neves előadók, világsztárok milyen gyakran fordulnak meg itt, mostantól csak pénzkérdés" - fogalmazott. Hozzátette: az előadó-művészetnek nincs is olyan szegmense, melyet a központ ne tudna kiszolgálni, stúdiórendszerével pedig csúcsminőségű hangfelvételek készíthetők.