Béla

Franz Welser-Möst debütál a bécsi újévi koncerten

2010.12.31. 11:03

Programkereső

Először vezényel Franz Welser-Möst, először forgatták a balettbetéteket a Laudon-palotában, és Jean Guillaume Bart koreográfus is itt teszi le névjegyét.

A Simplicius című Strauss-operett Lovas indulójával kezdi a Bécsi Filharmonikusok 2011-es újévi koncertjét Franz Welser-Möst. A Bécsi Operaház ősztől működő fő-zeneigazgatója a nagy elődök után most mutatkozik be ebben a szerepben. "Ez a zene sokat elárul a valódi osztrák mentalitásból" - nyilatkozta a karmester. A koncert első részében ifjabb Johann Strauss-keringők, -polkák, -négyesek szólalnak meg a Musikverein virágdíszbe öltöztetett arany termében, majd a második részben a Liszt-évhez kapcsolódva eljátsszák Liszt Ferenc első Mefisztó-keringőjét, Joseph Lanner egyik valcerét, Joseph Hellmesberger, idősebb Johann Strauss és Joseph Strauss egy-egy művét is. A zenekar tagjai a hagyományos szürke zsakettet viselik, a nézők pedig - remélhetően - megismerkedhetnek a zenész hölgyek új egyenruhájával, amely egy egyszerű szabású, Marlene Dietrich-stílusú fekete-szürke nadrágkosztüm.

Musikverein, Bécs
Musikverein, Bécs

A Bécsi Staatsoper balettegyüttese először táncol a Laudon-palotában, a koreográfiát ugyancsak először készíti a Párizsi Opera balettcsillaga, Jean Guillaume Bart, a kosztümöket azonban már ötödik alkalommal tervezi a táncosok számára Johan Engels.

Az eseményt közvetíti a Magyarországon is fogható ORF, az adón emellett sugároznak egy valcerritmusú újévi üzenetet, továbbá egy riportfilmet Franz Welser-Möstről, a koncert szünetében pedig a Bécsi Filharmonikusok turnéjáról készült filmet mutatják be, miközben az Ö1 rádió karmester művészszobájában vendégeskedik.

Az újévi koncertek 72 esztendős történetében a karmester előtt 14 híres dirigens állt a karmesteri dobogón. Clemens Krauss indította el 1939-ben a Strauss-koncerteket, tőle Josef Krips vette át a pálcát. Willi Boskovsky rekordot állított föl: csaknem negyedszázadon át vezényelte a zenekart hegedűvel a kezében, épp úgy, ahogyan egykor az idősebb és ifjabb Johann Strauss tette. Lorin Maazel 1980 és 1986 között dirigálta a koncerteket, 1994-ben, majd 1996-ban, 1999-ben és 2005-ben tért vissza egy-egy koncertre. Karajan azonban csupán egyszer, 1987-ben dirigálta az újévi hangversenyt. A fennmaradó alkalmakon Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Nikolaus Harnoncourt, Seiji Ozawa, Mariss Jansons, Georges Pretre és Daniel Barenboim osztoztak.