Konrád, Tivadar

Kezdje az évet a Concerto Budapesttel!

2011.01.09. 07:36

Programkereső

A zenekar világhírű muzsikusok vendégjátékával nyitja az évet. 14-én Borisz Berezovszkij, 30-án Sir James Galway lesz a partnerük.

"Hagyományainkhoz híven kiemelkedően nívós koncertekkel indítjuk az új esztendőt, és egész évben hasonlóan színvonalas előadásokra várjuk a közönséget" - mondta Keller András. A Concerto Budapest zeneigazgatója szerint az, hogy ezek a szólisták ezt az együttest választották a koncertévad kezdésére, azt is mutatja, hogy a zenekarnak külföldön is komoly presztízse van.

A január 14-i koncert szólistája Borisz Berezovszkij zongoraművész lesz. A muzsikus 1969-ben született Moszkvában és itt, a Moszkvai Konzervatóriumban Eliso Virzaladze tanítványaként teljesítette ki tehetségét, és már 1988-ban viharos sikert kiváltó koncertet adott a londoni Wigmore Hallban. 1990-ben megnyerte a moszkvai nemzetközi Csajkovszkij Versenyt. Fellépett többek között a Francia Nemzeti Filharmonikusokkal, a holland Royal Concertgebouw Orchestrával és a New York-i Filharmonikusokkal is. Berezovszkij Budapesten Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét adja elő.

A 30-i esten Sir James Galway fuvolaművész lesz a Concerto Budapest partnere. Ő 1939-ben született Belfastban; londoni és párizsi tanulmányai után Nagy-Britannia vezető zenekarainál játszott, mielőtt a Herbert von Karajan vezette Berlini Filharmonikusok első fuvolása lett. Amióta 1975-ben elindult szólókarrierje, folyamatosan a világ legkiválóbb zenekaraival lép fel. Sir James Galway a budapesti koncerten Mozart és Mercadante fuvolaversenyeit játssza és vezényli, valamint Schubert VIII. szimfóniáját dirigálja.

2011. január 14. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Concerto Budapest

Km.: Borisz Berezovszkij (zongora)
Vez.: Keller András

Glinka: Ruszlán és Ludmilla- nyitány
Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny, op. 23
Sosztakovics: V. szimfónia, d-moll, op. 47

2011. január 30. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Concerto Budapest

Fuvolán közreműködik és vezényel: Sir James Galway

Mozart: D-dúr fuvolaverseny, K 314
Mercadante: e-moll fuvolaverseny
Schubert: VIII. "Befejezetlen" szimfónia, h-moll, D 759