György

A Liceu fő-zeneigazgatója az Operában

2011.01.10. 08:30

Programkereső

A Budapesti Filharmóniai Társaság az év első három havában öt koncertet ad az Operaházban. Január 24-én és 25-én Mozart g-moll szimfóniája és Mahler Dal a földről című műve hangzik fel Michael Boder dirigálásában.
Michael Boder
Michael Boder

Michael Boder 1958-ban született Darmstadtban. Zenei tanulmányit a hamburgi zene- és színházművészeti főiskolán kezdte, majd Firenzében folytatta. 1987-ben, 29 évesen nyerte el a bázeli színház fő-zeneigazgatói posztját. Nemzetközi karrierje is gyorsan beindult, fellépett Hamburgban, Münchenben, Berlinben, Kölnben, Londonban és Tokióban. Szívesen látott vendég Berlin, Drezda, Hamburg, München, Bécs, illetve San Francisco operaházaiban. Karrierjének jelentős állomásai voltak a drezdai és San Franciscó-i Ring, a bécsi Jákob lajtorjája (Schönberg), a Gianni Schicchi, a Lulu és a Wozzeck, Berlinben A bolygó hollandi, Barcelonában a Hovanscsina produkciók. A kortárs zene elkötelezett híveként többek között Cerha, Penderecki, Trojahn, Reinman és Heinze operáinak bemutatóját vezényelte több német dalszínházban. Firenze, Lisszabon, Párizs és Velence koncerttermeinek is visszatérő vendége. Dolgozott a Bécsi, Berlini, Hamburgi, Oslói, Prágai Filharmonikusokkal, a lipcsei Gewandhaus Zenekarral, a zürichi Tonhalle Zenekarral, valamint a bambergi Szimfonikus Zenekarral. Jelenleg a barcelonai Teatro Liceu fő-zeneigazgatója.

Michael Boder a január 24-ei koncerttel debütál a Magyar Állami Operaházban, a Filharmóniai Társaság Zenekarának élén. A hangversenyt másnap megismétlik. Mindkét koncert kezdési időpontja 19:30, a közreműködők Fekete Attila és Wiedemann Bernadett.

A február 21-i és 22-i hangversenyt Kovács János dirigálja, a közreműködő pedig a Nemzeti Énekkar lesz. Farsang lévén Schubert Rosamunda-kísérőzenéje, R. Strauss Rózsalovag-keringője és Ravel Bolerója mellett egyéb meglepetések is várhatók.

Márciusban a Budapesti Tavaszi Tavaszi Fesztivál keretében hallható a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara. Március 21-én Ainars Rubikis négy Liszt-művet (Mazeppa, Magyar fantázia zongorára és zenekarra, Haláltánc zongorára és zenekarra, Mephisto-keringő) és egy Mahler-kompozíciót (Adagietto az V. szimfóniából) vezényel.