Ervin

Jan Vogler csellóművészé az Erich Kästner-díj

2011.01.11. 10:45

Programkereső

A német muzsikus és fesztiváligazgató nyerte el idén a drezdai sajtóklub hagyományos és rangos elismerését, ami 10.000 euróval jár.

Az Erich Kästner-díjat évente adják át annak a kiemelkedő személyiségnek, aki egyaránt érzékeny a politikai, társadalmi, szociális és kulturális kérdések iránt, tehát a kitüntetést nem csupán a koncertpódiumon világszerte nyújtott magas művészi teljesítményéért ítélik oda. Vogler esetében Drezda kulturális, zenei életéért végzett közönségbarát munkája is latba esett. A csellistának nem ez az első kitüntetése: két alkalommal Echo Klasszik-díjat kapott, 2006-ban Európai Kulturális Díjat adományoztak neki, 2010-ben pedig Németország kulturális nagykövetévé nevezték ki.

Jan Vogler
Jan Vogler

Az 1964-ben született Jan Vogler húsz éven át volt a drezdai Staatskapelle szólamvezető csellistája. Szólókarrierje New Yorkban bontakozott ki a kilencvenes évek végén, manapság ez a város a második otthona. 2005-ben játszott azon a koncerten, amelyet Lorin Maazel vezényletével a második világháborúban porig bombázott drezdai templom, a Frauenkirche felépítésének és felavatásának tiszteletére adtak.

2008 óta intendánsa a Drezdai Zenei Fesztiválnak, művészeti vezetője a Moritzburgi Fesztiválnak, rendszeresen fellép a világ legjelentősebb szimfonikus zenekaraival. Hangszere egy 1721-es Domenico Montagnana cselló.