Konrád, Tivadar

Chopin-kiállítás a színházban

2011.01.13. 11:16

Programkereső

Fryderyk Chopin története címmel nyílik kiállítás január 14-én, pénteken az egri Gárdonyi Géza Színházban.
fiatal Chopin
fiatal Chopin

Az anyagot a varsói Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet és a budapesti Országos Idegennyelvű Könyvtár bocsátotta rendelkezésre, így az egriek két hétig ingyenesen látogathatják a kiállítást. A lengyel zeneszerző és zongoravirtuóz stílusa és tehetsége sokakra volt hatással. Robert Schumann nagy rajongója volt, dallamokat vett át tőle és Karnevál szvitjének egy tételét is Chopinről nevezte el. Liszt Ferenc, akivel többször tartottak közös koncertet, számos Chopin-darabot dolgozott át szóló zongorára.

A tárlatot 18 órától Katarzyna Sitko, a budapesti Lengyel Intézet igazgatóhelyettese nyitja meg. Köszöntőt mond Csizmadia Tibor színházigazgató, valamint Saárossy Kinga, Eger alpolgármestere. A megnyitót követően, 19 órától a társulat az Idők folyamán című előadása látható a stúdiószínpadon. Az előadásban három nő sorsa és boldogságkeresése bontakozik ki. Feledi János koreográfiája tele van szépséggel, finomsággal, tehetséggel - írta a kritika. A színpadon Barta Dóra, a tagozat vezetője is táncol.

Chopin születésének 200. évfordulóját tavaly ünnepelték, melynek alkalmából a Lengyel Nemzeti Bank egy bankjegyet, a Magyar Posta pedig egy ünnepi bélyeget is kibocsátott.

Chopin-bélyeg, Magyar Posta 2010
Chopin-bélyeg, Magyar Posta 2010