Emma

Koncerttel emlékeznek szombaton Lipiken

2011.01.14. 16:57

Programkereső

Danijel Detoni, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott zongoraművész nyitja meg a horvátországi Liszt-emlékévet Lipiken, a fővárostól 80 kilométerre keletre fekvő fürdővároskában, a Multikulturális Centrumban szombaton.

Danijel Detoni, aki 2006-ban kapta meg diplomáját, 2009 januárjában pedig átvehette Zágrábban az Év Ifjú Muzsikusa díjat, az MTI-nek elmondta, hogy két tanítványával és Petra Kusan ifjú csellistával muzsikál együtt. Liszt Ferenc (1811-1886) Benediction de Dieu dans la solitude című kamaraművét játsszák el, majd az Un sospiro, a 11. transzcendens etüd és a Villa d,Este szökőkútjai című művek hangzanak fel zongorán. David Popper Magyar rapszódia című, zongorára és csellóra írt darabját is előadják. David Popper (1843-1913) prágai születésű gordonkaművész, zeneszerző, Liszt kortársa volt, Európa-szerte koncertezett, tanított a budapesti Zeneakadémián és 1886-ban Hubay Jenővel világhírűvé vált vonósnégyest alapított, ezért is vette az est programjára az ő művét a horvát-magyar Danijel Detoni.

A zeneművek között a fiatal muzsikusok részleteket olvasnak fel Dalibor Cikojevic zenetörténész Liszt Ferenc életéről szóló könyvéből. Lipik a hegyek lábánál fekszik, 64 fokos, jódban gazdag gyógyvize az 1700-as évek végétől ismert. A franciák építették az első fürdőházakat és a vasutat az 1800-as évek végén. A délszláv háborúban a mintegy négyezer lakosú városka súlyos károkat szenvedett, a sérülések nyomai még ma is látszanak, de eredeti szépségében fölújították az 1886-ban épült általános iskolát, amely ma kulturális központ könyvtárral, kiállító- és koncertteremmel és a háborúban elesettek emlékszobájával. A Liszt-hangversenyt a Tilia kulturális egyesület munkatársa, Davor Marukic szervezte. Telefonon kérte föl a koncertre a zongoraművészt és elmondta neki, hogy az egyesület anyagilag igen rosszul áll, ezért tiszteletdíjként fölajánlott minden közreműködőnek egy-egy disznótoros csomagot, mellé pedig egy üveg bort - a fiatal zenészek így is szívesen vállalták a lipiki Liszt-hangversenyt.