Konrád, Tivadar

Ünnepi koncert Bécsben

2011.01.22. 16:38

Programkereső

Ünnepi koncert jelezte a Liszt Ferenc-emlékév és a 2011. első félévi magyar európai uniós elnökség kezdetét a bécsi Szent István székesegyházban szombaton este, a Liszt-év budapesti megnyitójával egy időben.
F684BA8A-F126-4B8C-958C-E2CBD46A7FF0

Liszt Ferenc Krisztus oratóriumát a pécsi Pannon Filharmonikusok, a Magyar Rádió Énekkara és a Honvéd Férfikar szólaltatta meg Peskó Zoltán vezényletével. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója "nemcsak Magyarországon, de az egész világon a klasszikus zene különleges ünnepe" - mondta köszöntőjében Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A romantika korának nagy zeneszerzőjét méltatva többek között kiemelte, hogy Liszt, aki Bécsben, Weimarban, Pesten és Rómában egyaránt otthon érezte magát, "európai polgár, ugyanakkor egy igazi magyar volt, és ebben a tekintetben is a példaképünk lehet". A bécsi magyar nagykövetség és a Collegium Hungaricum közös rendezvényén megteltek a gótikus székesegyház padsorai. A vendégek között jelen volt Fritz Neugebauer, az osztrák parlament alelnöke, Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet, Molnár György, a bécsi magyar EBESZ-képviselet vezetője, Csuday Balázs ENSZ-nagykövet, Méhes Márton, a bécsi magyar kulturális intézet igazgatója és a köztársasági elnök képviseletében Kiss Antal nemzetpolitikai főtanácsadó.

Az EU-elnökséget és a Liszt-évet felvezető koncertek helyszíne volt az elmúlt hetekben több más külföldi nagyváros, így például Párizs, Berlin és London is. A bécsi koncert egyúttal a Kultúrfolyam (Kulturfluss) elnevezésű bécsi magyar programsorozat része is. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójáról Magyarországon és szülőhelyén, a ma Ausztriában található Doborjánban (Raiding) egyaránt gazdag, egész éves programsorozattal emlékeznek meg. A Krisztus oratórium, az életmű kiemelkedő alkotása hangzott el pénteken este a Pannon Filharmonikusok budapesti koncertjén is, a magyarországi Liszt-év egyik bevezető koncertjeként. A hivatalos megnyitót a magyar kultúra napján, szombaton tartották a Művészetek Palotájában.