Márk

Wagneréknél Liszt a sötét fejezet

2011.01.22. 08:23

Programkereső

Nike Wagner szerint családja kevés figyelmet szentel Liszt Ferencnek, és a família sok tagjának az életében "sötét fejezet" a Richard Wagner apósához fűződő viszony.
Liszt 2011
Liszt 2011

"Sajnos ki kell jelentenünk, azok a leszármazottak, akik gondoskodnak a bayreuthi ünnepi játékokról, nem akarják törleszteni a Wagner család adósságát Liszt felé" - vélekedett a 65 éves Nike Wagner, Liszt Ferenc szépunokája, aki sajnálja, hogy a Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulójáról megemlékező nagyszabású ünnepi koncertet nem Bayreuthban tartják. Mint ismeretes, Liszt halálának 125. évfordulója is 2011-re esik.

A weimari művészeti fesztivál vezetőjeként ismert Wagner úgy fogalmazott, sok családtag életében "sötét fejezet" a Liszthez fűződő viszony. Szerinte a Wagner-család kevésre tartotta és tartja Liszt zenéjét, csak a família lázadóiként ismert Friedelind és Gottfried száll síkra a virtuóz felmenőért. Nike Wagner úgy véli, a családban hagyománya van Liszt elhanyagolásának, amelynek oka szerinte "Liszt lányának, Cosimának a bonyolult viselkedésében rejlik". Cosima feleségül ment apja barátjához és segítőjéhez, Richard Wagnerhez, és csak a férje körüli kultusz megteremtésével foglalkozott. "Wagner mellett senki sem létezhetett" - fejtegette az ükunoka.