György

Kulturális rendezvénysorozat Brüsszelben

2011.01.27. 13:00

Programkereső

Magyarország fókuszban címmel több hónapos, számos művészeti ágra kiterjedő kulturális rendezvénysorozat kezdődik Brüsszelben.

Az április 30-áig tartó sorozat nyitórendezvényére, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kedd esti koncertjére, amelyen Kocsis Zoltán vezényel, Schmitt Pál köztársasági elnököt is meghívták díszvendégként. A színes programot Paul Dujardin, a brüsszeli szépművészeti palota (Palais des Beaux-Arts) főigazgatója, Hernyes Zoltán belgiumi magyar nagykövet, Forgács Péter filmrendező-médiaművész, főszervező, valamint Kocsis Zoltán mutatta be a sajtónak. Hernyes Zoltán kiemelte, hogy a sorozat az Európai Unió soros elnökségéhez kapcsolódik, hiszen ezt a tisztet ebben a félévben Magyarország tölti be. Emlékeztetett arra, hogy a magyar elnökségi programot úgy állították össze, hogy abban kidomborodjék az úgynevezett emberi tényező, ahhoz pedig szorosan kapcsolódik a kultúra is. Forgács Péter és Paul Dujardin a sajtó előtt elsősorban a rendezvények multikulturális, több művészeti ágat felvonultató jellegét emelték ki. Reményi Krisztina, a brüsszeli magyar kulturális intézet vezetője hangsúlyozta: a sorozat többéves előkészítő munka révén jöhetett létre. A sorozat nyitányaként szolgáló két koncerten elsősorban Liszt- és Bartók-művek hangzanak el. Kocsis Zoltán a zenei programot részletezve méltatta a két zeneszerző munkásságát, és emlékeztetett arra, hogy a művész születésének kétszázadik évfordulója alkalmából idén Liszt-évet rendeznek.

kilátás BrüsszelreOld England, Musical Instruments Museum of Brussels (MIM)
kilátás BrüsszelreOld England, Musical Instruments Museum of Brussels (MIM)

A sorozat keretében fellép Brüsszelben a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével, Kocsis Zoltán, Kelemen Barnabás hegedűművész, valamint Ránki Dezső és Csalog Gábor zongoraművészek. Hallható lesz Pintér Béla Parasztoperája is. A Balkan Trafik fesztiválon a magyar népzenéből és bábművészetből is ízelítőt kaphat a közönség. A múzeum saját szervezésű ünnepnapján mások mellett a Frenák Pál Társulat és a Hólyagcirkusz Társulat lép fel. Képzőművészeti kiállításon mutatkozik be hét kortárs magyar művész: Benczúr Emese, Bukta Imre, Drozdik Orsolya, Kicsiny Balázs, Várnai Gyula, Szilágyi Lenke és Gerhes Gábor. A programsorozat irodalmi rendezvényein pedig olyan magyar szerzőkkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, mint Esterházy Péter, Bartis Attila, Dragomán György vagy Tóth Krisztina. A dunai exodus című multimédiás bemutató Forgács Péter alkotása - a művész erről beszélve a sajtótájékoztatón a Duna történelmi jellegét és szerepét emelte ki.A sorozat keretében számos filmvetítést is tartanak: válogatást láthatnak az érdeklődők a magyar filmtörténet számos kiemelkedő alkotásából, Forgács Péter filmjeiből, továbbá magyar rövidfilmekből.

A keddi sajtótájékoztatón újságírói kérdés hangzott el arról, hogy nem befolyásolják-e a rendezvényeket a kultúra kezelésével kapcsolatban Magyarországon a közelmúltban megfogalmazott kritikák. Dujardin ezzel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy reményei szerint nem, ugyanakkor érzékeny füllel figyelt a bírálatok említésénél. Egyúttal szolidaritását fejezte ki a magyar művészekkel. Forgács Péter szintén reményének adott hangot, hogy a problémára a legjobb megoldást találják Magyarországon, és fontosnak mondta, hogy a sorozat a kultúrára összpontosítson, és ne foglalkozzon politikával. Hozzátette: a kultúra fontosabb üzeneteket közvetít egy országról, mint a napi politika.