József, Bánk

Liszt-koncertek Londonban

2011.01.27. 16:56

Programkereső

Világhírű magyar előadóművészek fellépéseivel folytatódik a héten a Liszt-bicentenáriumi rendezvénysorozat a brit fővárosban.
32E194C1-2F47-4398-88A3-F75373663E2B

A Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett nagy-britanniai kulturális rendezvények részeként a brit főváros modern kulturális komplexumában, a Kings Place-en szerdától szombatig tart koncertsorozat. Szerdán Bogányi Gergely és Kelemen Barnabás ad elő Liszt- és Bartók-műveket, csütörtökön pedig Klukon Edit és Ránki Dezső játszik: a műsorukon szereplő Faust-szimfónia kétzongorás átirata lesz a mű nagy-britanniai premierje.

A Kings Place vendége lesz a héten Nagy-Britannia egyik leghíresebb, Magyarországon is ismert kamarakórusa, a Joyful Company of Singers Peter Broadbent vezényletével. Koncertet ad a magyar népzenei hagyományokat ápoló - Liszt műveinek népzenei forrásait is feldolgozó - Jánosi Együttes is, a műsorsorozat szombat este Várjon Dénes zongoraművész előadásával zárul.

A rendezvények nyitányaként másfél hete a legnagyobb londoni kulturális központban, a Royal Festival Hallban teltházas, nagy sikerű koncertet adott a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével. A hangverseny díszvendége Schmitt Pál köztársasági elnök volt. A zenekar Haydn Oxford-szimfóniáját, Liszt első zongoraversenyét, majd Beethoven VI. szimfóniáját adta elő, ráadásként pedig eljátszotta Brahms 23. magyar táncát és Johann Strauss egyik polkáját.