Konrád

A Láthatatlan húrok lett 2010 legjobb dokumentumfilmje

2011.01.31. 15:40

Programkereső

A MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) Film- és Tévékritikusi Szakosztálya idén a Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek című filmnek ítélte a Magyar Filmkritikusok Díját dokumentumfilm kategóriában.

Az HBO saját gyártású, Sós Ágnes rendezte filmet először előzsűri (Boronyák Rita, Varga Balázs és a szakosztály elnöke, Báron György) bírálta, majd egyhangú szavazással a javasolta a "2010-es év Legjobb dokumentumfilmjének". A kategóriában még három film került be a díjra felterjesztett filmek közé: a Sorsod Borsod, a Fata Morgana és az Inkubátor című. Az előzsűri javaslata után a díjak nyílt vitáján - amelyre a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának és a Magyar Filmművész Szövetség Filmkritikus Szakosztályának minden tagja meghívót kapott - további filmeket terjesztettek fel a díjra, amit végül a Pusker nővérekről szóló film alkotói kaptak meg. A Magyar Filmkritikusok Díját ebben a kategóriában korábban olyan film kapta mint a szintén nagy többséggel győzedelmeskedő Puskás Hungary (2010) vagy a Magyar Filmszemlén az operatőri teljesítményért díjazott Elboronálva (2007).

Pusker Ágnes és Júlia
Pusker Ágnes és Júlia

Az 1962-ben a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya alapította díj esetében nincs nomináció, a szakosztály tagjainak szavazatai alapján az adott évben bemutatott magyar filmeket jutalmazzák több kategóriában. A Magyar Sajtó Házában rendezett január végi eseményen a Magyar Filmkritikusok Díj mellett B. Nagy László-díj és Életmű-díj is átadásra kerül.

A hegedűs testvérpár életét bemutató Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek című dokumentumfilm március 7-től elérhető az HBO On Demand kínálatában, majd áprilisban az HBO csatornára is visszatér.