Ervin

Kimagasló sikert ért el a Fesztiválzenekar New York-ban

2011.01.31. 12:50

Programkereső

A Fischer Iván vezényelte zenekar Haydn- és Stravinsky-műveket adott elő. A két koncertről a New York Times kritikusa is szuperlatívuszokban beszélt.

A Lincoln Center Avery Fisher Hall-jában rendezett hangversenyekről a komolyzenei eseményekkel kapcsolatban mindig visszafogott lap recenzense, Steve Smith így írt: „A művészek rangosorolása veszélyes vállalkozás. Amikor a New York Times vezető zenekritikusa, Anthony Tommasini alapos és gondos munkával elkészítette korunk tíz legnagyobb zeneszerzőjének listáját, az olvasói fogadtatásban majdnem azonos mértékben volt jelen az elismerés és a bírálat. Hasonló kritika fogalmazódott meg 2008-ban, amikor a brit komolyzenei szaklap, a Gramophone felállította a világ húsz legjobb zenekarának listáját. Végül is a zenekari előadásban rengeteg az esetlegesség: minden együttesnek vannak jobb és rosszabb estéi, jó és rossz termekben, az is befolyásolja a hangzást, ki áll a karmesteri dobogón. 

A hosszúra nyúlt bevezetés után szögezzük le habozás és mindennemű kertelés nélkül: kedd és szerda este a Budapesti Fesztiválzenekart volt a földkerekség legjobb zenekara. Az együttes - a Gramophone szerint a világ kilencedik legjobbja - Haydn- és Stravinsky-műveket játszott az Avery Fisher Hallban zeneigazgatója és egyik alapítója, Fischer Iván inspriált vezetésével." (A kritika teljes terjedelmében itt olvasható.) 

CC892D71-5A1F-4B17-BC47-EADDD0AAEBB4

Nem véletlen tehát, hogy a Fesztiválzenekar vendégzenekarok esetében egyedülálló módon egy év alatt háromszor is New York-ba látogathat idén. A januári koncerteket augusztusban két Don Giovanni-előadás követi a Mostly Mozart Fesztiválon a Lincoln Centerben, októberben pedig a Carnegie Hallban lépnek fel, ahol Bartók három zongoraversenyének szólistája Schiff András lesz.