Zelma, Rajmund

Chopin-maraton japán módra

2011.02.02. 17:47

Programkereső

Saját Guinness-rekordját készül megdönteni egy japán zongorista, aki tervei szerint Frédéric Chopin 212 zongoradarabját fogja eljátszani egy tizennyolc órán át tartó tokiói koncerten.

A negyven esztendős Jokojama Jükio sajtótájékoztatón ismertette tervét, amelynek célja, hogy "közelebb hozza a zeneszerzőt a nagyközönséghez". A május 3-ára kitűzött maratoni hangversenynek a Tokyo Opera City koncertterme ad  otthont, ahol a (tokiói idő szerint) reggel nyolc órától - kisebb megszakításokkal - másnap hajnali két óráig tart a koncert. A zongorista kotta nélkül adja majd elő a 212 Chopin-szerzeményt. 

Jokojama tavaly májusi rekorddöntő koncertjén, több mint 16 órán keresztül, a megszületésükkel azonos időrendi sorrendben és szintén fejből játszotta el a lengyel zeneszerző 166 szerzeményét. A koncerttel Chopin (1810-1849) születésének kétszázadik évfordulója előtt tisztelegtek. Rendkívüli teljesítményével Jokojama kiérdemelte az "egy nap leforgása alatt, egyetlen előadó által eljátszott legtöbb darabért" járó Guinness-rekord elismerést.

A tavalyi koncerten felcsendülő 166 darab mellett, idén 46 olyan szerzemény is helyet kap Jokojama repertoárjában, amelyekről annak idején maga Chopin döntötte el, hogy nem adatja ki őket, köztük egy hétéves kori szerzeménye. "A tökéletesen megkomponált és befejezett munkákkal szemben, a kiadatlan szerzemények lehetőséget adnak arra, hogy egy kicsit megismerjük a zeneszerző emberi oldalát is" - magyarázta a művész.

Az 1970-ben született Jokojama tizenhat éves korától volt a Párizsi Konzervatórium hallgatója. Tanulmányait 1990-ben fejezte be és még abban az évben harmadik helyezést ért el a XII. Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen. "Első fellépésem óta játszom Chopin-darabokat, mert kíváncsi vagyok arra, hogy milyen közel tudok kerülni hozzá. Remélem, hogy sikerül a felszínre hozom a szerzeményeiben rejlő olyan szépségeket is, amelyeknek a zeneszerző talán nem is volt a tudatában" - mondta Jokojama. A májusi koncertet a japán főváros egyik rádióállomása is közvetíti majd.