Alfréd

Világhíres zeneszerzők az újságárusoknál

2011.02.03. 14:14

Programkereső

A Kossuth Kiadó és a Metropol könyvtár megjelentette legújabb könyvsorozata, a Világhíres zeneszerzők első kötetét.
Világhíres zeneszerzők
Világhíres zeneszerzők

A magyar- és a világirodalom klasszikusai, a történelem és a festészet témái után 2011-ben a klasszikus zene következik a Kossuth Kiadó újságárusoknál megvásárolható ismeretterjesztő kiadványainak sorában. Február 2-tól október 19-ig kéthetente keddenként megjelenő könyvek húsz világhírű zeneszerző életútját és válogatott műveit mutatják be, kötetenként 64 oldalon és egy-egy CD-lemez segítségével.

A sorozat sajtóbemutatóján a Kossuth Kiadó igazgatója, Kocsis András Sándor elmondta, hogy elsősorban a londoni Royal Philharmonic Orchestra által jegyzett hangzóanyag miatt döntöttek a szöveges anyagait tekintve nem kiemelkedően igényes spanyol licensz mellett. Az eredetileg 17 kötetet tartalmazó szériát a magyarítás során ezért jócskán át is dolgozták, emellett Szirányi János sorozatszerkesztő három új kötetet is ír hozzá. A Bartókról és Kodályról szóló könyvek mellett egy Schubert-életrajzot jegyez a Bartók Emlékház igazgatója, aki a sorozat céljául a „nem muzsikusok, de befogadók, nyitottak, tanulni vágyók, gimnazisták, egyetemisták, felnőttek" beavatását jelölte meg. Ennek megfelelően a zenetörténeti ismeretanyag mellett a húsz zeneszerző-zseni életének emberi oldalát is kidomborítják a könyvek, s számos színes kortörténeti érdekességgel is megismertetik az olvasót.

Világhíres zeneszerzők
Világhíres zeneszerzők

Szirányi János egykori iskolatársa, a sorozat népszerűsítését vállaló Presser Gábor szerint „a Világhíres zeneszerzők-sorozat nagyszerű iránytű lehet mindazoknak, akik szeretnének ugyan közelebb kerülni a zenéhez, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá: hol keressék, milyen műveket válasszanak a klasszikus zeneirodalom zavarba ejtően gazdag kínálatából. Ez a komolyzenei gyűjtemény a világ zeneirodalmának legjavát mindenki számára elérhetővé teszi, ráadásul a műveket világszerte elismert előadók tolmácsolásában hallgathatjuk."

Ami a sorozat ár-érték arányát tekinti, egészen biztosan páratlan: az alig ötszáz forintos bevezető áron kapható első kötetet leszámítva a sorozat példányai 1600 forintért lesznek megvásárolhatók, egyben előfizetve a húsz kiadványra pedig még kedvezőbb az ár.