Mátyás

Liszt-koncerttel nyit a Szarajevói Tél nevű fesztivál

2011.02.04. 09:00

Programkereső

Liszt Ferenc műveiből összeállított nagy hangversennyel köszöntik magyar művészek a Liszt-évet és a magyar EU-elnökséget hétfőn Bosznia-Hercegovinában. A koncert egyben a Szarajevói Tél elnevezésű nemzetközi kulturális fesztivál nyitó előadás is lesz a szarajevói Nemzeti Színházban.

A koncert a soros magyar EU-elnökség első rendezvénye lesz Bosznia-Hercegovinában a magyar nagykövetség és a szarajevói fesztivál közös rendezésében. A Liszt-hangverseny pianistája Selmeczi György kolozsvári születésű, Magyarországon élő zongorista, karmester, zeneszerző lesz, a közreműködő énekesek pedig Kele Brigitta szoprán, Molnár Mária mezzoszoprán, Pataki Adorján tenor és Sándor Árpád basszus, valamennyien a kolozsvári Állami Magyar Opera tagjai. A koncerten Selmeczi György adja elő zongorán a Slavimo Slavno Slaveni! (Ünnepeljük a nagyszerű szlávokat!) című prélude-öt. Liszt Ferenc a darabot abból az alkalomból komponálta 1863-ban, hogy éppen ezer éve érkezett meg Bizáncból Rasztiszláv morva fejedelem udvarába a szláv szerzetes testvérpár, Cirill és Metód, akik bevezették a szláv liturgiát, a szláv nyelvű papképzést és megalkották a szláv írást. A művet Liszt maga mutatta be Rómában 1863-ban IX. Pius pápa előtt. Elhangzik még többek között Liszt Magyar történelmi arcképek sorozatából Petőfi és Széchenyi portréja zongorán és a Missa Choralis az operaénekesek előadásában.
A szarajevói Nemzeti Színház közönségét Ibrahim Spahic, a fesztivál igazgatója és Tóth László magyar nagykövet köszönti. A fesztivál keretében levetítik a Szerelmi álmok - Liszt című játékfilmet is, amelyet Keleti Márton rendezett 1970-ben. Az EU-elnökség rendezvénye és a fesztivál része lesz a február 10-én, csütörtökön nyíló Victor Vasarely-tárlat a szarajevói Művészeti Galériában a magyar és a francia nagykövetség közös szervezésben. Vasarely Párizsban élt és a franciák büszkék az op-art stílus magyar születésű megteremtőjére. A Csepei Tibor gyűjteményéhez tartozó 110 képet és objektet, térbeli alkotást, valamint a híres Világűr című művet is láthatják az érdeklődők. A kiállítást bemutatják Zenicán, Banja Lukában, Mostarban és Tuzlában is. A Szarajevói Tél Bosznia-Hercegovina és a régió legnagyobb kulturális fesztiválja. Montenegró, Macedónia, Szerbia, azon belül a Vajdaság, valamint Horvátország, Szlovénia, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Franciaország, Bulgária, Izrael, Törökország, Korea, Japán komolyzenészei, zenekarai, színházi társulatai és kortárs táncegyüttesei lépnek fel. A Vajdaságból az Újvidéki Színház Madách Az ember tragédiája című drámáját mutatja be, Szabadkáról a Juhász Zenekar Hej, haj, vígalom címmel szórakoztatja a gyerekeket a február 28-ig tartó szarajevói fesztiválon.

Liszt_nyitó
Liszt_nyitó