Eleonóra

Kiváló magyar muzsikusok fóruma

2011.02.07. 13:30

Programkereső

Lendvay József, Várdai István és Zsoldos Bálint – egy-egy nagyszerű fiatal hegedűs, csellista és zongorista mutatkozik be Beethoven Hármasversenyével az újjászületett szimfonikus sorozat első estjén.

A Magyar Szimfonikus Körképet felváltó Szimfonikus felfedezések új neve részben a sorozat régi kihívására reflektál. E szerint minden fellépő együttesnek műsorra kellett tűzni egy 1900 után keletkezett magyar kompozíciót.  Az új „szabályok" értelmében a magyar mű keletkezhetett régebben is, lényeg, hogy ne legyen mindennapos a hazai szimfonikus repertoáron, újdonsággal szolgáljon a közönségnek.

Berkes Kálmán
Berkes Kálmán

A kétszer négy hangverseny fontos eleme az is, hogy a szólisták magyar, elsősorban fiatal magyar művészek legyenek. Nemzetközi színvonalon játszó szimfonikus zenekarainkkal így számos, a világhírnév felé tartó, vagy már annak ajtaján kopogtató muzsikus lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára. A február 15-én, a Győri Filharmonikus Zenekarral koncertező három ifjú tehetség Beethoven - Szokolay Sándor Nyitány-fantáziája és Borogyin II. (h-moll) szimfóniája között felcsendülő - unikális versenyművében győzheti meg elbűvölő muzikalitásáról és hangszeres tudásáról a publikumot. Az est karmestere Berkes Kálmán lesz.

www.mupa.hu