Alfréd

Trombitával, zongorával

2011.02.07. 10:45

Programkereső

Március 20-án a Művészetek Palotájában két karizmatikus művészegyéniség, a zongorista Bogányi Gergely és a trombitás Boldoczki Gábor lép Liszt örökébe.
Boldoczki - Bogányi
Boldoczki - Bogányi

Liszt Ferenc nemcsak fenomenális zongorázása és előadóművészi karizmája révén vált kora legnagyobb pódiumművészévé. Az elsők között adott „egészestés" zongorakoncerteket, és olyan hangversenytermekben is rendszeresen fellépett, melyekben annak idején elsősorban nagyzenekari koncerteket rendeztek. Liszt bebizonyította, hogy az egyéniség a főúri és a nagypolgári szalonok falain kívül is képes érvényesülni. Napjaink szólistái, akik egyedül néznek az ezerfejű cézár, a publikum szemébe, ma is a liszti példából meríthetnek bátorságot.

Budapest legnagyobb koncerttermében, a Művészetek Palotájában két karizmatikus művészegyéniség, a zongorista Bogányi Gergely és a trombitás Boldoczki Gábor lép Liszt örökébe. Fenomenális hangszertudásuk és már sokszor megtapasztalt mágikus kisugárzásuk a 30. sorban is borzongató lesz. Az izgalmas és változatos koncertműsor trombitaszámait - talán nem véletlenül - népszerű Liszt-művek kapcsolják egymáshoz, biztosak lehetünk abban, hogy a 200 éve született zseni szelleme ihletett muzsikálásra fog kötelezni.

Úgy tűnik, hogy a tavalyi év hangverseny-szenzációja, a páratlan Chopin-maraton Bogányi Gergelyt nem fárasztotta el. A mostani koncertre a liszti zongoramuzsika legigényesebb művei közül válogatott, virtuóz etűdöket és költői ihletésű darabokat. Boldoczki Gábor a modern trombita számtalan színét mutatja majd meg. Az elmúlt évszázad legjobb trombitakompozícióiból ad ízelítőt, a harsány-pompástól a líraian ellágyulóig, hallhatunk könnyed fantáziát és drámaian feszült szonátát.

A koncert legizgalmasabb és nagy meglepetéssel kecsegetető kérdése persze elsősorban mégiscsak az, hogy miként inspirálja egymást a két hangszerzseni, miként válik majd egyetlen hangszerré a zongora és a trombita.