Fábián, Sebestyén

Maratoni Schubertiáda

2011.02.09. 13:17

Programkereső

11 koncert, 500 résztvevő, 6 videovetítés – ezek a számok jellemzik a Fischer Iván művészeti vezetésével, a Müpa és a Fesztiválzenekar közös szervezésében rendezett Schubert-maratont.
Franz Schubert
Franz Schubert

Február 19-én negyedik alkalommal kerül sor a különleges hangulatú, sokféle előadót felvonultató, egész napos koncertsorozatra, amit Csonka András, a Művészetek Palotájának vezérigazgató helyettese a Müpa egyik emblematikus eseményeként aposztrofált a szerdai sajtótájékoztatón. Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zeneigazgatója azt emelte ki, hogy az osztrák zeneszerző szerénysége, műveinek líraisága tette igen népszerű és szimpatikus zeneszerzővé - igaz, csak az utókor ismerte fel jelentőségét. „Schubertnek egyetlen szerzői estje volt élete során, de arra sem látogattak el túl sokan, mert aznap épp Paganini koncertezett Bécsben. Néhány barátnak írta szerzeményeit, amit szalonokban adtak elő, de ahogy Mahler is fogalmazta, a zenéjében van egy ösztönösen kialakuló, nem tervezett vonulat, ami sokak szívét rabul ejti."

A Müpa és a BFZ először 2008-ban rendezett közös maratont, akkor Csajkovszkij műveit játszották. 2009-ben Dvorák, 2010-ben pedig Beethoven művészete került középpontba. „Az egyre népszerűbb rendezvények teltház előtt zajlottak, és most is már csak négy koncertre kaphatók jegyek" - emelte ki Körner Tamás, a BFZ igazgatója. Ez alatt a négy év alatt olyan jó értelembe vett rutin is kialakult, ami gördülékenyebbé teszi az 500 fős előadógárda mozgatását és a koncertek szervezését is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a 11 koncert olyan időrendben követi egymást, hogy akinek kedve és ideje engedi, az összes hangversenyt végighallgathatja. A jegyek ára is ezt a szemléletet tükrözi, hiszen 900 Ft-os egységáron kaphatók, ráadásul, ha valaki hármat vesz, a negyediket ingyen kapja.

A szervezők további ínyencségekkel is kedveskednek a látogatóknak. A büfében például Schuberthez köthető ételeket is árusítanak majd, továbbá a zenei különlegességek között szerepel az Asz-dúr mise, a Rosamunda-kísérőzene, ami teljes hosszában ritkán hallható és az a-moll „Arpeggione" szonáta valóban az arpeggione nevű hangszeren csendül föl, fortepiano kísérettel, két belga művész tolmácsolásában. Az elmúlt évekhez képest sokkal nagyobb teret kapnak a fiatal művészek (pl. Báll Dávid, Fejérvári Zoltán személyében) és most először a koncerteket élőben közvetíti az MR3-Bartók Rádió is.

A videók közül Körner Tamás két különlegességet emelt ki: Dietrich Fischer-Dieskau és Schiff András koncertfelvételét valamint Peter Pears és Benjamin Britten videóját, amin csak Pears látható, mert Britten csak a zongorajátékát adta, látszódni nem akart a képeken.

A teljes program ide kattintva érhető el.