Sára, Márió

Peter Oundjian a Skót Királyi Nemzeti Zenekar élén

2011.02.11. 07:27

Programkereső

Peter Oundjian 2012-től veszi át Stephane Deneve-től a karmesteri pálcát.

Az 55 éves karmester-zeneszerző, akinek hegedűművészi karrierjét egészségügyi okok törték meg, hét évvel ezelőtt lett a Torontói Szimfonikus Zenekar vezetője. Általa vált a csőd szélé álló együttesből elismert zenekar, a látogatottság pedig másfélszeresére nőtt. A Skót Királyi Nemzeti Zenekart (RSNO) tavaly márciusban vezényelte, a kritikák öt csillaggal minősítették. A fellépés után keresték meg Skóciából, Oundjian a felkérésre igent mondott, célja az, hogy Európa egyik legnagyszerűbb zenekarának gazdag múltjára, élő hagyományaira támaszkodjon.

Peter Oundjian
Peter Oundjian

Peter Oundjian, akinek Brian élete című oratóriumát nemrég mutatták be - Eric Idle egyébként Oundjian unokatestvére -, áprilisban háromszor vezényli az RSNO-t. A zenekar ügyvezetője úgy nyilatkozott Oundjianról, hogy nem csupán fantasztikus zenész, de nagyszerű karmester, és hatalmas karizmával bíró személy.

Peter Oundjian brit-örmény apától és angol anyától született Torontóban, nagyszülei révén skót gyöketekkel is rendelkezik. 14 évig volt a Tokyo String Quartet tagja. Az 1990-es években disztóniát (izomtónus-rendellenesség) diagnosztizáltak bal kezében, ekkor váltotta a vonót karmesteri pálcára. Torontóban azonban idén, sok év után először hegedűsként is fellép egykori tanára, Itzhak Perlman koncertjén.

A karmester kanadai életét nem adja fel, ott 12-14 hetet dolgozik a továbbiakban is; Skóciában évi hat hét jelenlétre szól a szerződése, ezt azonban valószínűleg tíz hétre növelik a lemezfelvételek és fesztiválhangversenyek miatt. Áprilisban Peter Oundjian három koncerten dirigálja az RSNO-t, a 2011/2012-es évadban pedig Mozart Requiemjét vezényli.