Aladár, Álmos

Váci Tavaszi Fesztivál Liszt és Bartók jegyében

2011.02.12. 09:00

Programkereső

Az idei Váci Tavaszi fesztivál zenei programjai elsősorban a Liszt- és Bartók-évfordulók köré szerveződtek, de a műfaji változatosság továbbra az esemény egyik legfontosabb jellemzője marad.

Liszt Ferenc születésének 200., Bartók Béla születésének pedig 130. évfordulóját ünnepli a világ ebben az évben, ezek a 2011-es fesztivál koncepcióját is meghatározták. A március 17. és április 7. között tartandó fesztivál produkcióinak száma kevesebb az előző évekéhez képest, de a magas színvonal és a műfaji sokszínűség azonban változatlan. A zenei kínálatban többek között harmonikakoncert és kórushangverseny, musical és operett, dalest és dzsessz szerepel; a régi kávéházak hangulatát egykori filmslágerek mellett rumba és szving idézi meg. A fesztivál nyitó hangversenyén a Váci Szimfonikus Zenekar és Bogányi Gergely zongoraművész tiszteleg Liszt és Bartók életműve előtt, s Ábrahám Márta hegedűestje is a Bartók-évforduló jegyében zajlik.
A színházi világnapot a közönség az Evangélium Színház és a Forrás Színház közös előadásával, a Csíksomlyói passióval ünnepelheti, de szerepel pódiumest és Shakespeare-vígjáték is az irodalmi kínálatban. A fesztivál programjában két jelentős kiállítás is szerepel: Béki Márton festőművész tárlata mellett Vác és testvérvárosainak - például Donaueschingen, Székelyudvarhely és Vágtölgyes - művészei mutatkoznak be a Vendégünk: Európa című tárlat keretében. Az immár kilencedik alkalommal rendezendő fesztiválnak több kísérőprogramja is lesz, köztük a Dunakanyar hangja tehetségkutató verseny döntője, valamint a Váci Ifjúsági Fúvószenekar koncertje. A programsorozatot a város támogatása teszi lehetővé, az idei költségvetés mintegy hétmillió forint. A szervezést és a rendezést a művelődési ház munkatársai végzik, s munkájukat önkéntesek is segítik majd. A fesztivál központi helyszínei a Madách Imre Művelődési Központ és a Bartók Béla Zeneiskola. A tavaszi eseményre mind többen érkeznek a térségből, a fővárosból, sőt a határokon túlról is. Ezért vált fontossá, hogy a rendezvény - mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál vidéki helyszíne - mostantól önálló honlappal rendelkezik. A www.vacitavaszifesztival.hu oldalon a részletes programismertetés mellett internetes jegyrendelésre is lehetőség van.

Váci_ferences_templom_200.jpg
Váci_ferences_templom_200.jpg