Donát

A házasság művészete - művészek házassága

2011.02.13. 11:07

Programkereső

2011 a Család Éve, február második vasárnapja – mely idén épp Bálint-nap elé esik – a Házasság Világnapja. Ez alkalomból szólaltattunk meg muzsikus házaspárokat.
Házasság világnapja
Házasság világnapja

Az 1980-as évek elején az Egyesült Államokból indult el a házasságkötések rohamos csökkenésének megállítását célzó kezdeményezés, mely a Házasság Világnapját életre hívta, s amit azóta minden év februárjának második vasárnapján megünnepelnek szerte a világon. Az időközben - fontosságára való tekintettel - Házasság Hetévé bővült programot a nagycsaládos egyesületek vezették be Magyarországra néhány évvel ezelőtt.

2011-ben, a család évében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága is a kezdeményezés mögé állt. Az idei Házasság Hete szervezői szerint "Magyarországon a kutatások alapján a rendkívül rossz népesedési mutatók ellenére a társadalom igencsak családbarát, az emberek többsége azt tekinti boldog embernek, akinek családja, házastársa és gyermeke van, szemben a nyugati társadalmakkal, ahol azt tekintik inkább boldognak, aki szakmájában sikeres, anyagi jólétben él és sokat utazik. [...] A házasságban élők a vizsgálatok szerint nemcsak kiegyensúlyottabbak, hanem tovább élnek, védettebbek a külső hatásokkal szemben. A közvélemény számára ezért tudatosítani kell, hogy a házasság vállalása az egyének boldogulásában is előnyös."

Művészházaspárok esetében talán még látványosabb, hogyan simulnak össze az egyéni karrierek. A Fidelio ezért három ismert zenész házaspárt-családot keresett meg, hogy meséljenek a házasság művészetéről.

Klukon Edit és Ránki Dezső évtizedek óta adnak négykezes és kétzongorás hangversenyeket, néhány éve pedig kisebbik fiuk is csatlakozott hozzájuk.

A Ránki-család harmóniájának utána járó interjút
Klukon Edit és Ránki Dezső fotójára kattintva olvashatja el.

Az Operett színpadán újra és újra egymásba szeret Fischl Mónika és Vadász Dániel, pedig gyermekük születése óta számukra már nem csak színház az egész világ...

Kattintson a fotóra és olvassa el, hogyan változott meg 
gyermekük születése után Fischl Mónika és Vadász Dániel élete!

Szőke Nikoletta és Barcza Horváth József egy koncert után ismerkedtek meg, és az első találkozás után fél évvel már el is jegyezték egymást. Azóta is konfliktusok nélkül zenélnek együtt és két gyermek boldog szülei.

Szőke Nikolettával és Barcza Horváth Józseffel készült interjúnkért kattintson a fotóra!