Fábián, Sebestyén

A Grammy klasszikusai 2011

2011.02.14. 11:18

Programkereső

Az év legjobb klasszikus zenei albuma és a legjobb kórus előadás is a Riccardo Muti vezényelte Verdi Requiem lett, a Chicago Szimfonikus Zenekar és Énekkar előadásában, Ildar Abdrazakov, Olga Borodina, Barbara Frittoli és Mario Zeffiri közreműködésével. A lemezt a CSO Resound adta ki.

A legjobb zenekari előadás a Terrence Wilson vezényelte Nashville Szimfonikusoké lett, Michael Daugherty zeneszerző Metropolis szimfóniájának és a Deus Ex Machina, a Naxosnál készített felvételéért. Utóbbi kompozíció a legjobb kortárs zenei műnek bizonyult. A legjobb, zenekar élén megszólaló, hangszeres szólista előadás Mitsuko Uchidáé lett, aki a Cleveland Orchestrával Mozart no. 23-as és 24-es zongoraversenyét játssza a Decca felvételén, míg a legjobb szólista címet Paul Jacobs érdemelte ki Messiaen Livre Du Saint-Sacrement felvételéért (Naxos). A kamarezenei előadások között a Parker Quartet végzett elsőként, akik Ligeti első és második vonósnégyesét rögzítették, szintén a Naxos kiadónál. A legjobb kisegyüttes a Jordi Savall vezette Hespérion XXI., Dinastia Borja című lemeze lett (Alia Vox), a legjobb énekes előadást pedig Cecilia Bartoli nyújtotta Sacrificum című, Decca CD-jén, amelyen az Il Giardino Armonico működik közre Giovanni Antonini vezényletével.

Riccardo Muti
Riccardo Muti

Az operák között Kaija Saariaho finn zeneszerző L'Amour De Loin című operájának felvétele kapta a díjat. A mű ősbemutatója 2000-ben volt a Salzburgi Ünnepi Játékok keretében, Peter Sellars rendezésében. A darab librettóját Amin Maalouf írta, az opera 2003-ban meghozta a zeneszerzőnőnek a Grawemeyer-díjat. A Grammy-díjas felvételen Kent Nagano vezényli a berlini Deutsches Symphonie-Orchestert és a Rádiókórust, a főbb szerepekben Daniel Belcher, Ekaterina Jekatyerina és Marie-Ange Todorovitch hallhatók. A CD-t a Harmonia Mundi adta ki.

http://www.grammy.com