Sára, Márió

Online is elérhető a New York-i Filharmonikusok archívuma

2011.02.14. 09:09

Programkereső

Először a Berstein-éra, az 1943 és 1970 közötti időszak dokumentumai kerültek az internetre.

A New York-i Filharmonikusok azért választották kezdésnek ezeket az éveket, mert ekkor nyíltak ki a zenekar próbatermének ajtajai a nagyközönség előtt, ekkor indult el a nagyszabású nemzetközi turnék sorozata, átköltöztek a Lincoln Centerbe, illetve kihasználva a televízió előnyeit, több tévéműsort készítettek. A közel harminc év a teljes feldolgozás végére, 2012-re mintegy 1,3 millió oldalt tesz ki.

A New York-i Filharmonikusok online archívuma
A New York-i Filharmonikusok online archívuma

A következő etapban az 1842-es alapítás és az 1908 közti időszakot, majd az 1909-től 1943-ig terjedő éveket teszik elérhetővé az együttes honlapján. A zenekar archívumának vezetője elmondta, az első 75 évet illetően könnyű dolguk van, mert az alapítók minden aprólékosan és pontosan rendszereztek. A projekt lezárultakor az online archívumban 3200 program, több száz üzleti és magándokumentum, ezernél több, karmesterek jegyzeteivel ellátott partitúra, levelek, újságkivágások, táviratok állnak majd az érdeklődők rendelkezésére.

Az oldalon keresni egyelőre csak személyekre, művekre vagy tárgyszavakra lehet, de a jövőbeli fejlesztések eredményeképp akár szavakra is lehet majd keresni. A munka a Leon Levy Alapítvány 2,4 millió dolláros adományának köszönhetően valósul meg.