Piroska

Riccardo Mutit megműtötték

2011.02.14. 12:25

Programkereső

A február 4-i eszméletvesztést szívritmus-zavarok okzták, ezért a dirigens pacemakert kapott.
Riccardo Muti
Riccardo Muti

Az Chicagói Szimfonikusok zeneigazgatójának ájulását, amelynek következtében összeesett és súlyos arcsérüléseket szenvedett, a vizsgálatok szerint szívritmuszavarok okozták. A szívritmus-szabályozó beültetése után a szívfunkciói rendben vannak - idézte Muti orvosait a zenekar által kiadott közlemény.

A 69 éves Riccardo Mutit egy éve nevezték ki a zenekar zeneigazgatójává, és ez már a második alkalom, hogy egészségi gondjai miatt nem tudta ellátni feladatát. A karmester februárban már nem tud pódiumra állni, ezért Gianandrea Noseda veszi át helyét, aki a múlt évadban már vezényelte a chicagói szimfonikusokat. A tervek szerint a Grammy-díjas Muti legközelebb áprilisban vezényli a zenekart a New York-i Carnegie Hallban.

A népesség öregedésével egyre gyakoribb a szívritmus-szabályozók alkalmazása, világszerte jelenleg ötmillió beteg visel beültetett pacemakert vagy implantálható cardioverter-defibrillátort. Az orvosok szerint a szívritmus-szabályozóval rendelkező betegeknek is jó kilátásaik vannak, azaz hosszú és aktív életet élhetnek.