Eleonóra

A kortárs zene ünnepe – Kurtág 85

2011.02.15. 10:44

Programkereső

Február 20-án a nyolcvanötödik születésnapját ünneplő Kurtág Györgyöt délutáni kamarakoncerttel és esti hangversennyel köszönti a Művészetek Palotája és a BMC.

A romániai Lugoson született komponista szerepe megkerülhetetlen a hazai és a nemzetközi zenei életben és zenetörténetben. Tanulmányait Temesváron a Bartók-tanítvány Kardos Magda és Max Eisikovits tanítványaként folytatta, majd a Budapesti Zeneakadémián Kadosa Pál, Veress Sándor, Farkas Ferenc és Weiner Leó óráit látogatta. Évekkel később maga is az intézmény kamarazene-professzora lett. A hazai és nemzetközi zenei életre gyakorolt hatása a zeneművészet kiemelkedő alakjává tette, világszerte játszott művei, tanári és koncertfelkérései, valamint nemzetközi elismerései Bartók Béla és Ligeti György mellett az egyik legmeghatározóbb magyar komponistává emelik.

Kurtág György
Kurtág György

Február 20-án két koncert is köszönti a mestert. Délután az Üvegteremben Jelek, játékok, üzenetek - vonósokra, cimbalomra, klarinétra és zongorára címmel Csalog Gábor, Kemenes András és a Ludium együttes játéka alapozza meg az ünnepi hangulatot, hogy aztán este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben neves zenekarok és szólisták tiszteleghessenek a kortárs zene egyik legnagyobb alakja előtt. A hangversenyen elhangzó darabok az UMZE Kamaraegyüttes és a Concerto Budapest jóvoltából csendülnek fel, előbbit Eötvös Péter, utóbbit Keller András dirigálja majd. Az est fényét pedig Natalja Zagorinszkaja (szoprán), Elena Casoli (gitár), Nicolas Altstaedt (gordonka) valamint Csalog Gábor (zongora) fellépése emeli igazán ünnepélyessé.

Kurtág György 85 éves - kamarakoncert

2011. február 20. 17:00 - Művészetek Palotája - Üvegterem A belépés ingyenes!

Km.: Csalog Gábor, Kemenes András (zongora), Ludium Együttes (tagjai: Németh András, Kiss Péter, Fejérváry Zoltán/zongora, Dóczy Péter, Pintér Dávid/hegedű, Tornyai Péter/brácsa, Mód Orsolya, Stankowsky Endre/cselló, Szalay András/cimbalom, Szűcs Péter/klarinét)

Jelek, játékok, üzenetek - vonósokra, cimbalomra, klarinétra és zongorára

Kurtág György 85 éves

2011. február 20. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Natalja Zagorinszkaja (szoprán), UMZE, Nicolas Altstaedt (gordonka), Csalog Gábor (zongora), Concerto Budapest
Vez.: Eötvös Péter, Keller András

Kurtág György: A megboldogult R. V. Truszova üzenetei; Ahmatova-dalok; Grabstein; Kettősverseny; Stele