Piroska

Újabb humanitárius díjat ítéltek Daniel Barenboimnak

2011.02.16. 10:51

Programkereső

Daniel Barenboim kapja idén az Otto Hahn-békemedált. A világhírű karmester, akit múlt vasárnap tüntettek ki a Drezda Díjjal, március 22-én veheti át Berlinben a Nobel-díjas német kémikus, az atommagkémia atyjának nevét viselő elismerést.

Az ENSZ németországi szervezete kedden hozta nyilvánosságra, hogy az idén a 68 éves zongoraművész-karmesternek ítélték a békemedált azért a munkáért, amelyet az izraeli-palesztin párbeszéd érdekében kifejt. Barenboim minden lehetséges alkalommal a megértést és a párbeszédet hangsúlyozza. Barátjával, a palesztin Edward Said  irodalmárral együtt hozta létre a Nyugat-Keleti Díván Zenekart, amelyben izraeli és palesztin fiatalok muzsikálnak együtt. Said 2003-as halála óta Barenboim egyedül folytatja az együttes vezetését.

Daniel Barenboim
Daniel Barenboim

Az Otto Hahn Nobel-díjas német kémikusról elnevezett békemedált 1988-ban alapította unokája, Dietrich Hahn. Otto Hahnt az atommagkémia atyjának és az atomkorszak megteremtőjének is nevezik. Mégis egyik kezdeményezője volt 1955-ben az atomfegyverek háborús használata elleni Mainau Nyilatkozatnak, amelyet félszáz rangos tudós, főleg fizikus és kémikus támogatott. A nevét viselő elismerést, amelyet kétévente ítélnek oda, megkapta többek között Mihail Gorbacsov, Simon Wiesenthal, Yehudi Menuhin és Muhammad Ali is.

Az izraeli-argentin származású muzsikus a Drezda Díjat is a különböző kultúrájú emberek és országok közötti konfliktusok elhárítását segítő tevékenységéért vehette át február 13-án.