Timót, Xénia

A MÁV Szimfonikusok különleges koncertjei

2011.02.17. 15:29

Programkereső

A február 22-én induló Szőke Tibor Mesterbérlet négy, Müpa-beli hangversenye valódi kulturális csemege.

A sorozatban minden évben helyet kap egy áriaest is, február 22-én Rost Andrea énekel magyar zeneszerzők műveiből, Medveczky Ádám vezényletével. Március 1-jén a Művészetek Palotája Szimfonikus felfedezések sorozatában a kötelezően előadandó kortárs, magyar művet a MÁV Szimfonikusok rendelésére komponált Madarász Iván-darab képviseli. A fuvolaverseny szólóját a zeneszerző életművét igen jól ismerő Gyöngyössy Zoltán játssza. A koncert második félidejében Mahler V. szimfóniája csendül fel.

Az április 19-i, a Tánc Világnapján elhangzó koncert igazi különlegességnek számít, hiszen a műsorban szereplő Scsedrin-műnek unikális története van, ráadásul a mű a szerző és feleségének jelenlétében csendül fel a Müpában. A történet szerint Rogyion Scsedrin felesége, Maja Pliszeckaja balettművész számára szeretett volna komponáltatni egy szvitet Dimitrij Sosztakoviccsal Bizet Carmen című művéből, a balerina külföldi turnéjához, de az orosz zeneszerző nem mert hozzányúlni Bizet operájához. Scsedir így maga fogott hozzá a komponáláshoz és egy 45 perces kompozíciót hozott létre, amit koreográfiával kiegészítve Moszkvában, a Bolsojban láthatott először a közönség. A darabot a premiert követően betiltották, mert a cenzúra túlságosan túlfűtöttnek és erotikusnak találta azt. Később ezt a művet csaknem háromszázszor játszották New Yorkban - óriási sikerrel.

Takács-Nagy Gábor
Takács-Nagy Gábor

Takács-Nagy Gábor, a MÁV Szimfonikusok vezető karmestere és művészeti vezetője egy németországi koncerten dirigálta a Scsedrin-féle Carmen-szvitet, amikor valaki a nézőtérről angolul felkiáltott: „Gábor, ez túl lassú!" Scsedrin volt az, akit Takács-Nagy Gábor egyik legjobb barátjaként emleget azóta is. Az áprilisi koncert másik műsorszámát, Csajkovszkij IV. szimfóniáját is közösen választották ki.

A Szőke Tibor Mesterbérlet negyedik koncertjén, május 3-án Fenyő László csellista lesz a zenekar vendége, a karmester pedig a zenekar állandó vendégkarmestere, Rodrigo de Carvalho lesz. A francia est során Milhaud, nálunk ritkán halható I. csellóversenye is elhangzik.

Egy másik vállalkozása a MÁV Szimfonikusoknak egy nyári, szintén a Müpában rendezett koncert lesz, ahol Arany János Walesi bárdok című versének megzenésítése hangzik el. A hangversenyre június 21-én kerül sor, a zeneszerző Karl Jenkins vezényletével. A hangverseny további részleteit a zenekar két hét múlva hozza nyilvánosságra. Addig is márciusban egy olyan hangversennyel kedveskednek a közönségnek, ahol fiatal, kínai tehetségek mutatkoznak be. Március 12-én az Olasz Kultúrintézetben Xiayin Wang zongorista játszik Marlon Chen vezényletével.

További fontos esemény a zenekar szakmai életében, hogy elkészült Takács-Nagy Gábor jegyzete, amit a MÁV Szimfonikus Zenekar zenészeinek írt, és amiben a legfontosabb irányelveit foglalja össze. „Két tanáromnak, Kurtág Györgynek és Rados Ferencnek is megmutattam az írásművet, akik hasznos tanácsokkal láttak el, hogy az a legtömörebben és a legszemléletesebb módon tükrözze az együttjáték alapelveit" - mondta a hegedűművész-karmester a csütörtöki sajtótájékoztatón. "Azért készítettem el ezt az összefoglalót, hogy a muzsikusok is bármikor felidézhessék, elolvashassák azt és a próbák során vissza tudjak utalni rá. Ezzel is kevesebb időt kell szánnunk a beszédre és többet a zenélésre."