Zelma, Rajmund

Először játszanak a bécsi operabálon a filharmonikusok

2011.02.18. 12:20

Programkereső

Kamarazenei sorozatot indít jövőre Franz Welser-Möst, a bécsi opera fő-zeneigazgatója a Bécsi Filharmonikusokkal, 2014-re pedig New York-i turnét tervez a zenekar. Újdonság, hogy hosszú évek után sikerült meggyőzni az együttest, játsszon a bécsi operabálon.
DBB71534-3FDF-44FA-BB5D-89146387E54B

Saját rendezésű januári bálja után első ízben "ereszkedik le" a bécsi operabálhoz a Bécsi Staatsoper zenekarának tagjaiból álló híres együttes, jobban mondva egy része, a társulat nagyobbik fele ugyanis az Egyesült Államokban turnézik. A "történelmi" együttműködést és a Bécsi Filharmonikusok további terveit az operaházi vezetők és az együttes első közös sajtótájékoztatóján, kedden jelentették be. A báli programban először egy Mozart-mű, a Figaro házassága nyitánya csendül fel, majd Saint-Saëns Sámson és Delila című operájából a mezzo sztár, Elina Garanca énekel. A Bécsi Filharmonikusokról most megjelent Szenvedély című fotóalbumot ajándékként kapják meg a bálozók.

Dominique Meyer intendáns és Clemens Hellberg, a zenekar elnöke egy nagyszerű együttműködés kezdetének nevezte, hogy többféle újdonsággal is együtt léphetnek a nyilvánosság elé. A nagy önállóságot élvező Bécsi Filharmonikusok vezetője azt is elárulta, hogy közgyűlést sem kellett tartaniuk a kérdésről. "Amikor kiderült, hogy Dominique Meyer is jön a bálra, egyértelmű volt, hogy vállaljuk"- mondta. Desiree Treichl-Stürgkh, a bál főszervezője szerint régóta nem volt ilyen nagy az érdeklődés az operabál belépői iránt. "Teljesen elképesztő a kereslet"- fűzte hozzá.

Clemens Hellberg megjegyezte: egy kis "skizofréniában" szenvedtek, mert az operaházi kötelezettségek, a magas művészi célok és saját üzleti érdekeik között kellett összhangot teremteni. De - mint hangsúlyozta - a "szimbiózis" más alapokra került, például új kollektív szerződést kötöttek. A zenekar örömmel fogadta Franz Welser-Möst tervét is a következő szezonban indítandó kamarazenei sorozattal kapcsolatban. Az operaház Mahler-termében tíz szombaton, délelőttönként hallhatja majd a publikum a neves muzsikusokat.

A Bécsi Filharmonikusok 1989 óta minden évben vendégszerepelnek az Egyesült Államokban. "Több mint 100 koncertet adtunk a Carnegie Hallban, ami rekord, nem amerikai zenekar ennél többször nem lépett fel ott" - emelte ki Hellberg. E negyed századot egy különösen érdekes turnéval ünneplik 2014-ben: hét koncerten három operaprodukciót mutatnak be a híres New York-i hangversenyteremben.

Az operabálhoz visszatérve Franz Welser-Möst megjegyezte, hogy az esemény másnapján az előző direktor, Ioan Holender által teremtett hagyománynak megfelelően Varázsfuvola-előadást tartanak a gyerekeknek. "Nagyon fontos ez a tradíció számunkra, de nem zárja ki, hogy később felváltsuk valami mással. Lehet pályázni" - jegyezte meg a bécsi operaház főzeneigazgatója.