Bernadett

Európa és Liszt jegyében zajlik idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2011.02.18. 16:00

Programkereső

Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulója és Magyarország európai uniós elnöksége jegyében állították össze a szervezők a 31. Budapesti Tavaszi Fesztivál programját, amelyet csütörtökön ismertettek Bécsben az ausztriai sajtó előtt.

A fesztivál minden napjára jut Liszt Ferenchez kapcsolódó program. Liszthez kötődik Fekete Gyula új, Excelsior! című operája, amelynek a tavaszi fesztivál keretében lesz az ősbemutatója, Gothár Péter rendezésében. A darab a zeneszerző életének egy időszakát dolgozza fel, a történelmi tényeket a fantasztikummal ötvözve. A debreceni Csokonai Színház Liszt Krisztus-oratóriumát állítja színpadra, a Szegedi Kortárs Balett a Dante-szimfóniát. Hagyomány, hogy a tavaszi fesztivál minden évben vendégül lát egy-egy várost, régiót vagy országot. Idén Magyarország soros európai uniós elnökségéhez kapcsolódóan az EU összes tagországát "vendégül látja" a fesztivál. Számos országhatárokon átívelő művészeti produkció szerepel a programban: Mischa Maisky lett származású, Belgiumban élő csellista például a Prágai Kamarazenekarral lép fel; a német-japán Alice Sara Ott a Bécsi Szimfonikus Zenekarral koncertezik Fischer Ádám vezényletével. Színpadra lép mások mellett Pepe Romero spanyol gitárművész, az Antonio Gades Társulat híres Carmen-előadásával, a Szlovák Filharmónia Kórusa és az Európa Unió Ifjúsági Zenekara.
Idén is megrendezik a tavaszi fesztivál keretében a Nemzetközi Színházi Fesztivált és a Fringe fesztivált. A Nemzetközi Színházi Fesztivál vendége lesz mások mellett a londoni Cheek by Jowl társulat, akik William Shakespeare Macbethjét adják elő. A Schauspielhaus Graz előadásában Molnár Ferenc Liliom című darabját láthatja a budapesti közönség, Bodó Viktor rendezésében. Két népzenei évfordulót is ünnepel a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Az idén harmincéves Táncháztalálkozón a Művészetek Palotájában fellép Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, a Muzsikás Együttes és a Csík Zenekar. A Magyar Állami Népi Együttes szintén ünnepi műsorral köszönti fennállásának hatvanadik évfordulóját. A március 18-án kezdődő 31. Budapesti Tavaszi Fesztivál 17 napja alatt 97 program közül válogathat a közönség. A Budapest védjegyének számító fesztiválra tavaly 150 ezer jegyet adtak el, ennek harminc százalékát külföldiek váltották meg. A fesztivál külföldi vendégeinek tavaly 14 százaléka érkezett Ausztriából. A Magyarországra látogató osztrák turisták számára a gyógy- és termálvizek, valamint a Balaton és vidéke mellett a kulturális turizmus jelenti a legnagyobb vonzerőt. Ausztria a magyarországi turizmus második legnagyobb küldőpiaca, az országok lakosságszámához viszonyítva pedig a legnagyobb. A Magyar Turizmus Zrt. bécsi képviseletének tájékoztatása szerint 2010-ben az előzetes adatok szerint minden korábbinál több, 750 ezer vendégéjszakát töltöttek osztrák turisták magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken.

btf 2011 logó, Budapesti Tavaszi Fesztivál
btf 2011 logó, Budapesti Tavaszi Fesztivál