Alfréd

Megkezdődtek a weimari megemlékezések

2011.02.19. 23:56

Programkereső

Liszt Ferenc életének egyik fontos állomásán, a türingiai Weimarban szerdán megkezdődtek a zeneszerző születésének 200. és halálnak 125. évfordulójára emlékező események. Liszt 1848. február 16-án debütált karmesterként a városban, Flotow Márta című operáját vezényelte.

A zeneszerző 13 évig volt Weimar lakója. A szerda délelőtti nyitóünnepségen Alfred Brendel Londonban élő osztrák zongoraművész vehette át a Bayreuth és Weimar által közösen alapított Liszt-díjat a romantikus művek, köztük Liszt alkotásai páratlan színvonalú megszólaltatásáért. A vasárnap estig tartó sorozatban Brendel, aki a pódiumtól már elköszönt, de pályája során mindig folytatott elméleti munkát, az esti díszhangversenyen köszöntő beszédet mond. A koncerten a Staatskappelle Weimart Stefan Solyom vezényli, Kit Armstrong zongorázik. Pénteken Brendel a hercegi palota dísztermében előadást tart a zenei karakterről, másnap ugyanitt Fény és árnyék címmel beszél. Vasárnap délelőtt fiával, a csellista Adrian Brendellel ad matinét a palotában, délután a Belvedere-kastélyban, a zenei gimnáziumban megnyílik a Nemzetközi Liszt Zongoraverseny, amelynek védnöke ugyancsak Alfred Brendel.
Este a Staatskappelle Weimar Liszt Faust szimfóniáját adja elő, a koncertet hétfőn megismétlik. Liszt weimari lakóházában idén megújult a kiállítás, a tárlaton több ezer kézirat és levél legfontosabbjai láthatók. A budapesti mellett Európában egyedül a weimari felsőfokú zenei intézmény viseli Liszt Ferenc nevét. Christoph Stölzl zenetörténész, a főiskola elnöke a megnyitón kitért arra, hogy a különféle kultúrákat összekötő személyiségével Liszt ma is példaképnek tekinthető, nagyszerű kompozíciós újításai pedig felülemelkednek a zongoravirtuóz alakján. Pénteken a bayreuthi Stadthalléban Farkas Gábor szólókoncertjével ugyancsak Liszt Ferencet idézik. Elhangzik az Erdőzsongás, a Villa d'Este szökőkútjai, az Ave Maria, a XII. magyar rapszódia, a Szerelmi álmok, a Valse impromtu, a Forrásnál és a Mefisztó-keringő.

Farkas Gábor
Farkas Gábor