Gerzson

Kétszáz éve európai

2011.02.21. 12:37

Programkereső

Március 4-én folytatódik a Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata a Művészetek Palotájában.

A koncert első felében két, egymáshoz közeli időben született, nem hivatalosan tanítvány és mester viszonyban álló zeneszerzőtől való művet hallhat a közönség. Anton Webern 1908-ban komponált op. 1-es, Passacaglia című műve a barokk korból származó kötött basszus feletti variációsorozatot értelmezi újra, modern hangszerelési eszközökkel. Az ellenpontos technika azonban lehetőséget ad az érzékien szép hangzás kibontására is, így Webern e korai alkotása ma már a modern zene klasszikus művének számít.

Komlósi Ildikó
Komlósi Ildikó

Az Arnold Schönberg és tanítványai, Alban Berg és Anton Webern által önként vállalt példaképnek és mesternek tekintett Gustav Mahler a maga pályájának egyik klasszikus alkotását jelentő Gyermekgyászdalok című dalciklusát 1901-1904 között alkotta kedvenc költője, Friedrich Rückert gyermekei halála hatására megírt öt elégiája nyomán. A feleség, Alma Mahler szerint Mahler ezzel a sorozattal kihívta maga ellen a végzetet, amivel arra utalt, hogy nem sokkal megírása után ő is elvesztette egyik gyermekét. „A ciklussal Mahler megragadó lírai művet alkotott. Zenei anyagát nemes szimfonikus melodika adja, ... (ám) a legerősebb drámai hatás sem csábítja Mahlert arra, hogy átlépje a dalszerűség határait" - írta Bruno Walter, aki nemcsak egyik leghivatottabb tolmácsolója, de egyik legszemélyesebb barátja is volt a száz éve elhunyt osztrák mesternek. Ugyanakkor egyik életrajzírója, Kurt Blaukopf a következőket írja: „Mahler zenéje itt már megszabadul a korábbi dalművészetét jellemző stílusjegyektől, az egyszerű folklórtól, az indulóritmustól, a katonai szignáltól, a népies-táncos hangvételtől, és olyan csúcsra emelkedik fel, ahonnan már Schönberg ... Pierrot Lunaire-je (1912), Anton Webern Rilke-dalai (1910) és Alban Berg Altenberg-dalai (1912) is láthatók."

Bogányi Tibor
Bogányi Tibor

A koncert második felében a Pannon Filharmonikusok a magyar zenei élet nagy adósságtörlesztéséből veszi ki ismét a maga részét. Az elmúlt fél évszázadban a politikai okok miatt szinte száműzött Dohnányi Ernő 1944-ben elkezdett és végleges formájában 1956-ban befejezett II., E-dúr szimfóniáját adják elő, a néhány éve bemutatott I. szimfónia, a Ruralia hungarica és a Szimfonikus percek után.

Pannon Filharmonikusok

2011. március 4. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Komlósi Ildikó (mezzoszoprán)
Vez.: Bogányi Tibor

Webern: Passacaglia, op. 1
Mahler: Kindertotenlieder (Gyermekgyászdalok)
Dohnányi: II., E-dúr szimfónia, op. 40