Vince, Artúr

Bemutatkozik az EUfónia

2011.02.22. 14:20

Programkereső

Február 26-án a Müpában mutatkozik be Kocsis Zoltán vezényletével a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kezdeményezésére megalakított , a közép-európai régió öt meghatározó zeneakadémiájának hallgatóiból toborzott EUfónia - Közép-Európai Ifjúsági Zenekar.

A budapesti mellett a grazi, a bécsi, a zágrábi és a ljubjanai Zeneakadémia 15-15 diákja vesz részt a Közép-Európai Ifjúsági Zenekar projektjében. A növendékek Kocsis Zoltán szellemi irányításával tanulják be és szólaltatják meg a 19-20. század négy legjelentősebb magyar zeneszerzőjének műveit. A Művészetek Palotájában tartott koncertet követően az együttes ugyanezzel a műsorral lép fel Zágrábban, Ljubljanában, Grazban és Bécsben.

Lajkó István
Lajkó István

A koncerten Liszt Obermann völgye című zongoraművének Kocsis-féle átiratát követően Dohnányi Ernő játékos zongoraversenye hangzik fel Lajkó István szólójával. A Változatok egy gyermekdalra a Hull a pelyhes fehér hó címmel ismert francia gyermekdalt dolgozza fel briliáns variációsorozatban. A koncert második felében Bartók és Kodály emblematikus tánc-zenéit adják elő a fiatalok. A népek egymás mellett élésének talán legszebb zenei megfogalmazása, Bartók Béla Kárpát-medencei népek zenéit idéző Táncszvitje után Kodály Zoltán egyik legszemélyesebb darabja, a Galántai táncok szerepel a műsoron.

2011. február 26. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem