Fábián, Sebestyén

Indul a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2011.02.22. 14:37

Programkereső

Március 18. és április 3. között 97 program 37 helyszínen valósul meg a legkiválóbb hazai és külföldi előadók részvételével.

A számoknál maradva 4 ősbemutató (Fekete Gyula: Excelsior! - Liszt Ferenc mennybemenetele, Szokolay Sándor: Kamarakantáta Isten szeretetéről; Az Ima-Asszony; Ároni áldás), 3 magyarországi bemutató (Albee: Péter és Jerry, Liszt: Don Sanche, Szabó Máté: Havanna) és 4 további bemutató várja a közönséget (Albee: Állatkerti történet, Liszt: Dante-szimfóniájának táncváltozata, Strauss: Egy éj Velencében - Avagy a Golyók háborúja, Verdi: Macbeth).

Dr. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a kedden tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kulturális turizmus az Új Széchenyi Tervben is kiemelt szereppel bír, hiszen kb. 3200 fesztivált rendeznek évente Magyarországon. Ezek mindegyike más-más eredményt tud felmutatni, ezért egy új fesztiválminősítési rendszer kidolgozását tervezik a Magyar Turizmus Zrt.-vel és a Budapesti Fesztiválközponttal. Különösen örömtelinek találta azt, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivállal egyidőben számos vidéki város - Debrecen, Eger, Győr, Gyula, Kaposvár, Kecskemét, Pécs, Szeged, Vác - rendez hasonló színvonalú és tematikájú programsorozatot.

Elekes Botond, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Liszt 200 eseményeit emelte ki. „A kétszáz éve született Liszt Ferenc személye jó példa a hazaszeretet és a világpolgári lét összeegyeztetésére. Magyarország zenekultúrája talán senkinek sem köszönhet annyit, mint neki" - mondta. Március 18-én nyílik a Liszt és Budapest című kiállítás a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban, amely Liszt pesti-budapesti tartózkodásait követi végig az 1823-as első fellépésétől kezdve az 1886-os búcsúhangversenyéig. Szintén ezen a napon kerül sor Fekete Gyula Excelsior! című operájának ősbemutatójára a Thália Színházban. Március 23-án Vásáry Tamás zongora- és Tunyogi Henriett balettművész ad közös Liszt-estet, 29-én pedig a Krisztus című oratóriumot állítja színpadra a debreceni Csokonai Színház a Művészetek Palotájában.

btf, Budapesti Tavaszi Fesztivál 2011
btf, Budapesti Tavaszi Fesztivál 2011

Csomós Miklós budapesti főpolgármester-helyettes rövid történeti áttekintést adott az 1981 óta működő, a főváros tulajdonában lévő fesztiválról, ami Magyarország legnagyobb, hangsúlyozottan kulturális fesztiválja. Jó példaként említette a rendezvényt, amelynek kulturális finanszírozásban együtt tud működni az önkormányzat és a magánszféra, ráadásul mindezt a vidék bevonásával valósítják meg. „Becses értéknek tartjuk a Tavaszi Fesztivált, ezért mindenképp megtartjuk és a jövőben is folytatjuk a szervezését" - emelte ki. A Fringe Fesztivál és a 3. Nemzetközi Színházi Fesztivál programjaira hívta fel a figyelmet, többek között a március 22-23-ai angol nyelvű Shakespeare Machbeth előadásra, Declan Donnellan rendezésében, a március 26-27-i Molnár Ferenc Liliom című, német nyelvű, feliratozott előadásra a Schauspielhaus Graz vendégjátékában és az április 1-2-én látható Bergman Persona című darabra. Megköszönte Zimányi Zsófia munkáját, aki 15 éven át szervezte a Fesztivál rendezvényeit, így a 2011-es programok is „az ő ízlését dícsérik" - tette hozzá Vitézy Zsófia, a jelenlegi igazgató.

Nagy Zoltán Péter az OTP Bank marketing igazgatója azt hangsúlyozta, hogy immár negyedik éve állnak a Budapesti Tavaszi Fesztivál mellett, így a legjelentősebb és legkitartóbb támogatók közé léptek. Idén is meghirdették a Kreatív Kirakat pályázatot, amelyre tavaly 40, idén 54 pályamunka érkezett és amelyből tavaly 25-öt, idén 30-at valósítanak meg. A munka során bankfiókok kirakatait fogják díszíteni, művészi alkotássá formálni a nyertes pályázók. A beérkezett anyagokat szakmai zsűri bírálta el, de a nyertes pályamunka már közönségszavazás eredménye lesz, a legnépszerűbb alkotó 100.000 Ft jutalomban részesül.

A külföldi előadók válogatása az Európai Uniós soros magyar elnökséghez is kapcsolódik, így a 27 tagország kulturális sokszínűsége mindenképp láthatóvá-hallhatóvá válik a rendezvényen. Itt lesz többek között a spanyol Pepe Romero, hogy gitárjátékával ismét rabul ejtse a publikumot, Thomas Quasthoff és a Camerata Salzburg, vagy az egyik legjobb olasz nagyzenekar, az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Zubin Mehta vezetésével. Pazar előadásnak ígérkezik az a nemzetközi sztárparádét felvonultató operaelőadás is, melyen egy igazi ritkasággal, Vivaldi Orlando furiosójával ismerkedhetünk meg, a főbb szerepekben rendkívüli énekesekkel, köztük a budapestieket már egyszer elbűvölő Philippe Jarousskyval. A vendégek között lesz az utánozhatatlan eleganciájú és fanyar humorú Max Raabe és a Palast Orchester. Komoly, szép műsorral készül Budapestre a Szlovák Filharmónia Kórusa, mely az elmúlt években olyan nemzetközi produkcióknak volt a részese, mint a Bécsi Opera Borisz Godunov-előadása vagy Mahler 8. szimfóniája Pierre Boulez vezényletével.

A magyar előadók közül a már említetteken kívül fellép többek között Bogányi Gergely, Boldoczki Gábor, Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok, a Budapesti Fesztiválzenekar, Jandó Jenő, az Esterházy Trió és Wiedemann Bernadett is. Mivel az eladott jegyek száma már 75% felett van, érdemes mielőbb kiválasztani a megnézendő programot. A teljes kínálat ide kattintva érhető el.