Eleonóra

Párbaj vér nélkül, zongoraszóval

2011.02.22. 09:00

Programkereső

A Művészetek Palotája "Liszt! Minden tekintetben." elnevezésű sorozatában pénteken este Jandó Jenő és Mocsári Károly idézi fel a híres, 1837. március 31-i Liszt-Thalberg "zongorapárbajt" a Fesztivál Színházban.

Az eredeti viadalt Cristina Belgiojoso-Trivulzio hercegnő szervezte meg saját párizsi szalonjában. Az 1930-s években ugyanis Párizs két részre szakadt, az egyik tábor Sigismond Thalberget, a másik Liszt Ferencet istenítette. "Bár a műsor ismert, mi mégis más műveket játszunk, mert azokon túl lépett az idő, úgy hiszem, ma ők is változtatnának. De vérre nem megyünk" - nyilatkozta Mocsári Károly zongoraművész, a párbaj egyik résztvevője. Mint kifejtette, több átiratot vettek műsorra; az "ősforrástól", Bachtól indulnak, a zeneszerző egy-egy korálját (BWV 147 és BWV 659) Myra Hess, illetve Busoni zongoraverziójában játsszák. Ezután Mozart Requiemjének Confutatis tétele következik, amelyet Liszt vetett papírra. A Requiemből a Lacrymosa tétel is megszólal, ez viszont Thalberg átirata. Thalberg átiratait Liszt jól ismerte, és bár nem volt túl nagy véleménye róluk, a kor megidézéséhez mindenképpen be kell mutatni ezeket is. Persze a koncert főszereplője a 200 éve született magyar zeneszerző - mondta Mocsári Károly. Liszt mind a kilenc Beethoven szimfónia zongoraváltozatát elkészítette, többféleképpen is: egy zongorára, egy zongorára és négy kézre, két zongorára.

"Egyedül fogom a IV. (B-dúr) szimfónia harmadik tételét játszani, mintha négy kezem lenne. Nem a Thalberg-féle +háromkezes effektussal+ kelek versenyre, de annyi hang van az átiratban, hogy néha magam sem tudom, melyik kezem melyik szólamot játssza. Péntekig még sokat kell gyakorolnom" - tette hozzá a zongoraművész. A koncerten rátérnek az opera műfajra is: Liszt számtalan opera parafrázisából Verdi Rigolettóját játsszák, a szünet után pedig Halévy A zsidó nő című operájának négy tételes átirata csendül fel. Ezt követően Jandó Jenő Liszt VIII. Magyar rapszódiáját adja elő, végül eljátsszák a két zongorás Patetikus koncertet. Jules Janin, a Journal des Débats kritikusa 1837-ben így számolt be Liszt és Thalberg "rangadójáról": "Liszt még sohasem volt ilyen fegyelmezett, elmélkedő, energikus és szenvedélyes; Thalberg pedig sohasem játszott nagyobb hévvel és gyengédséggel". A "meccs" akkor tehát döntetlenre végződött, Mocsári Károly szerint kettejük mostani közös fellépése valójában nem párbaj, csupán arra vállalkoznak, hogy emlékeztessenek Liszt életének egy különös momentumára.

Jandó Jenő és Mocsári Károly
Jandó Jenő és Mocsári Károly

Liszt-Thalberg zongorapárbaj

2011. február 25. 19:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Km.: Jandó Jenő, Mocsári Károly (zongora)