Zelma, Rajmund

Negyedórás vastaps Berlinben az NFZ turnéján

2011.02.23. 13:02

Programkereső

A Németországban turnézó Nemzeti Filharmonikus Zenekart (NFZ) hétfő esti koncertje végén ünnepelte a Berlini Filharmónia Herbert von Karajan termének közönsége.
Kovács Géza, NFZ
Kovács Géza, NFZ

Mint arról Kovács Géza főigazgató telefonon az MTI-nek beszámolt, ráadásszámként Brahms I. Magyar táncát és Berlioz Rákóczi indulóját is előadták hétfő este. A negyedórás vastapsot Kocsis Zoltán főzeneigazgató szakította meg.

"Európa, de talán a világ egyik legrangosabb hangversenytermében telt ház előtt léptünk föl, mégpedig egy olyan nemzetközi bérletsorozatban, amelyben előttünk nem sokkal a Bécsi Filharmonikusok, utánunk pedig áprilisban a New York-i Filharmonikus Zenekar lép pódiumra. Ez a közönség tehát igazán el van kényeztetve, mégis hosszú ovációval ünnepelték a műsort, Liszt Les Preludes-jét, Dvorák csellóversenyét és Brahms IV. szimfóniáját, az utóbbi ilyen ihletetten még itt is ritkán hallható" - emelte ki Kovács Géza.

Hozzátette, hogy kedden még a február 12-én indult németországi turné utolsó állomására Regensburgba utazik a zenekar, ahonnan szerdán térnek vissza Budapestre. A turnén két fiatal szólistával dolgoztak, Julia Fischer hegedűművésszel, akit a budapesti közönség is többször hallhatott, és Daniel Müller-Schott csellistával.

Kocsis Zoltán
Kocsis Zoltán

Kovács Géza elmondta: a turnéról megjelent első méltatásokban az olvasható, hogy nemcsak a szimfonikus alkotásokat, hanem a versenyműveket is könnyedén és sallangtalanul szólaltatta meg Kocsis Zoltán vezényletével az együttes Németország legjelentősebb koncerttermeiben. A főigazgató bejelentette, hogy az egyik legnevesebb koncertrendező iroda, a Konzertdirektion Schmid már közölte: 2013-ra hasonló vendégjátékra szeretné lekötni az együttest, ezen kívül egyéb projektekben is tervezi, hogy együttműködne az NFZ-vel.