Alfréd

30 éves a Reményi Ede Kamarazenekar

2011.02.24. 17:03

Programkereső

A jubileumra számos koncerttel készülnek és fellépnek a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon és a Zempléni Fesztiválon is.

A kamarazenekar 1981-ben alakult a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola legtehetségesebb, fiatal vonósaiból, akik megkeresték Gál Károly hegedűművészt, aki alapítója és negyed századon át művészeti vezetője volt az együttesnek. Helyét egykori növendéke, Kriston Tamás vette át.

Az első években iskolai zenekarként működtek, később a tagság állandósult és önállóan folytatta tevékenységét. A zenekar támogatás nélkül végzi feladatát, csak pályázati forrás segíti a működést.

A kamrazenekar saját rendezésű koncertjeivel fontos résztvevője az észak-magyarországi zenei életnek. Tevékenysége hiánypótló, hiszen a régió egyetlen kamarazenekara, neve ismerősen cseng Európában és a Távol-Keleten egyaránt. Szívesen látott szereplői a világhírű Zürichi Fiúkórus hangversenyeinek, és olyan neves szólistákkal adtak már koncerteket Magyarországon és külföldön is, mint Ágoston András hegedű-, Stefan Adelmann nagybőgő-, Friedrich Ádám kürt- vagy Selmeczi György zongoraművész és zeneszerző.

Reményi Ede Kamarazenekar
Reményi Ede Kamarazenekar

Az együttes több lemezt is készített már, kiváló fúvós művészek közreműködésével pedig képes akár szimfonikus műveket is műsorára tűzni. Repertoárján nemcsak kamarazenei művek, hanem szimfóniák, oratóriumok, operák is szerepelnek a reneszánsztól napjainkig, és nyitott az igényes könnyűzenére is.

A harmincéves jubileum kapcsán március 2-án várják a közönséget az első ünnepi hangversenyre, amelynek Tordy Géza a meghívott vendége. Ezután áprilisban tartanak koncertet, majd májusban igazi csemegét kínálnak a műfaj kedvelőinek, ugyanis a nyári amerikai koncertturné bemutatkozó előadását hallhatja a nagyérdemű. Emellett a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon és a Zempléni Fesztiválon is közreműködnek.