Zelma, Rajmund

Új otthont kapnak a Belgrádi Filharmonikusok

2011.02.24. 11:51

Programkereső

Az új épületet és koncerttermet is Santiago Calatrava spanyol építész tervezi, akinek nevéhez a Milwaukee Art Museum és a torontói Allen Lambert Galéria épülete vagy az 1992-es sevillai világkiállítás hídja is fűződik.
Santiago Calatrava
Santiago Calatrava

A világhírű, valenciai születésű, 60 éves spanyol építész két napon át tárgyalt Belgrádban, megnézte a várost, találkozott a zenekar képviselőivel, a szerb fővárosi hatóságokkal, hogy beszéljen a filharmonikusok helyzetéről és a tervezett közös munkáról. A szerb sajtóban megjelentek szerint Calatrava nagyszerűnek tartja Belgrád építészeti adottságait, és különösen a két nagy folyó, a Duna és a Száva találkozásánál látná legszívesebben a filharmonikusok új koncerttermét.

A Zubin Mehta Alapítvány a koncertterem magvalósításában számít a Duna-menti országok, Németország, Ausztria és Magyarország támogatására is. Úgy vélik: ezzel az építménnyel Belgrád kulturális csomópont lehet Közép-Európa és a Balkán között. Az új épület fontos állomás lehet azon az úton, amelyen Belgrád az Európa Kulturális Fővárosa 2020 cím felé tart - jegyezte meg Ivan Tasovac, a filharmónia igazgatója, hozzátéve, hogy az együttműködés révén Belgrád is csatlakozhat azokhoz a városokhoz, amelyek felvonultatják a kortárs építészet "nagy nevének" munkáit.

2020 Santiago Calatrava számára is jelentős év lesz, hiszen ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2013-ban Rómának ítéli a 2020-as olimpiai játékok rendezésének jogát, ő az egyik lehetséges építészjelölt. A látványtervek már készen állnak: