Eleonóra

Federico Colli és Szergej Malov a salzburgi győztesek

2011.02.26. 07:25

Programkereső

A Mozarteum által kiírt versenyen a zongorista Federico Colli és a hegedűs Szergej Malov nyert. Jutalmuk tízezer euró.

A Nemzetközi Mozart Versenyt 1975 óta, három-négy évente, változó hangszereken rendezik meg, ennek megfelelően 2013-ban énekeseket és vonósnégyeseket várnak a szervezők. Az idén tizedik alkalommal, február 9. és 19. között, 32 év alatti zenészek számára megrendezett versenyen a képzeletbeli dobogóra Ji Hye Jung és Xiaoxi Wu (zongora), valamint Ying Xue és Sarah Christian (hegedű) állhattak fel. A zsűri tagjai Pavel Giliolov, Frangis AliSade, Paul Gulda, Robert Levin, Jean-Bernard Pommier, Maria Tipo és Fou Tsong (zongora), illetve Paul Roczek, Shmuel Ashkenasi, Marieke Blankenstijn, Esther Hoppe, Jacqueline Ross, Gerhard Schulz és Akiko Tatsumi (hegedű) voltak. A hegedűsök között egy magyar, Horváth-Kisrómay Ahim szerepelt a döntőben.

Federico Colli
Federico Colli

Federico Colli 1988-ban született Bresciában. Giancarlo Facchinetti és Sergio Marengoni növendéke volt szülővrosában. 16 évesen diplomázott a milánói Giuseppe Verdi Konzervatóriumban. Jelenleg Bergamóban és Imolában tanul. Egyebek mellett a 2009-es Gaetano Zinetti Nemzetközi Kamarazenei Verseny, a 2007-es Vanna Spadafora-díj nyertese, 2009-ben a Londoni Nemzetközi Zongoraversenyen a különdíjat kapta meg. A legfiatalabb salzburgi döntősként a Mozarteum Nemzetközi Alapítványának különdíjával jutalmazták.

Szergej Malov 1983-ban született Szentpéterváron. Tatjana Liberova növendéke volt, majd Salzburgban Helmut és Thomas Zehetmair tanítványa, jelenleg Berlinben Antje Weithaas és Eberhard Feltz a mesterei. 2010 óta Weithaas asszisztense. Genovában 2006-ban, Moszkvában egy évvel később nyerte meg a Paganini Versenyt, Bécsnem 2006-ban a Gradus ad Parnassum, 2008-ban Párizsban pedig a Vibrarte hegedűversenyeket. 2009-ben az első helyezés és a közönségdíj lett az övé a Jascha Heifetz Hegedűversenyen.