Fábián, Sebestyén

Oravecz György zongoraművész kazahsztáni koncertjei

2011.02.26. 12:35

Programkereső

Oravecz György zongoraművész a Liszt-bicentenárium és a Kazah Nemzeti Filharmonikusok megalakulásának 75. évfordulója tiszteletére hétfőtől négy koncertet ad Kazahsztánban a magyar nagykövetség és a főkonzulátus szervezésében.

A művész mind a négy koncertjén Liszt-műveket játszik. A föllépésre a jubileumát ünneplő Kazah Nemzeti Filharmónia hívta meg, és úgy tudja, hogy a Liszt-évben szobrot is állítanak a nagy magyar zeneszerzőnek a kazah fővárosban, a Művészetek utcájában. Hétfőn Asztanában, az új fővárosban Kazahsztán Első Elnökének Múzeumában hat Liszt-darabot, köztük a Magyar rapszódiákat és a Faust keringőt játssza. Szerdán a régi fővárosban, és egyben az ország legnagyobb városában, Almatiban, a Kazah Nemzeti Filharmónia épületének nagytermében Liszt Első, Esz-dúr zongoraversenyét és a Haláltáncot adja elő. Másnap a filharmónia kamaratermében a művész megismétli asztanai koncertjének programját és eljátssza Liszt Dante szonátáját. A rövid turné március 5-én, szombaton az északnyugat-kazahsztáni Oralban zárul, ahol a Városi Filharmónia termében szintén az asztanai koncert programját mutatja be.

Kazahsztánban nem gyakran lépnek fel magyar zenészek, legutóbb 2006-ban, az ország függetlenségi évfordulóján Fehér Ernő zongoraművész adott koncertet Asztanában, amely lassan másfél évtizede az olajban gazdag ország fővárosa. Alan Buribajev kazah karmester ugyanabban az évben Budapesten a Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezényelte - idézte fel a pianista, hozzátéve, hogy több kazah komolyzenész Londonban és Párizsban tanul és szerzi meg a diplomát.

E7831568-965B-4A3F-8FC0-7CAA584B5B1B

Oravecz György 1963-ban született Budapesten, 1981-től a Zeneakadémia hallgatója, Lantos István és Kocsis Zoltán tanítványa volt. 1985 óta egyre inkább Liszt-művek előadójaként ismerte meg a zenei közélet, ennek tudatában 1993-ban Rómában felkérték, hogy egy olasz történészek által felkutatott, eredetileg Liszt számára készített zongorát a felújítás után ő mutasson be. 2001-ben elnyerte a Richard Wagner Társaság ösztöndíját, és meghívták a 25. évfordulóját ünneplő társaság jubileumi koncertsorozatára. Elsőként játszotta lemezre Liszt Ferenc Haláltáncának szólóváltozatát.