Gusztáv

Ármány és szerelem az Óbudai Danubia Zenekarral

2011.02.28. 14:01

Programkereső

A Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája első közös, színházi produkciójában az Óbudai Danubia Zenekar is főszerepet kap.

Az Ármány és szerelem a német drámairodalom egyik legnépszerűbb műve. Ferdinánd és Lujza szerelmének története megközelíti és megidézi Rómeót és Júliát. Lángolásuk, érzelmeik áradása ma is rabul ejti a nézőt. Ármány, szerelemféltés, cselszövés, pénzéhség, intrika, tiszta eszmék, tragikus félreértések, végzetes halál... A valóságábrázolás hitelességét és meggyőző voltát fokozza, hogy mindaz, ami a drámában történik, Schiller személyes élményén alapszik. Tiltott szerelmet érzett ő is, keserves tanulóévei a hercegi nevelőintézetben és katonai szolgálata alkalmat adtak neki, hogy megismerkedjék a fejedelmi udvar jellegzetes alakjaival.

Óbudai Danubia Zenekarfennállásuk 15. évfordulóján, az évadzáró koncerten
Óbudai Danubia Zenekarfennállásuk 15. évfordulóján, az évadzáró koncerten

Az előadás különösségét az adja, hogy a mű díszletét, terét, közegét a színpadon zenélő nagyzenekar, az Óbudai Danubia Zenekar alkotja, melyet 1993-ban Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar néven alapítottak, tagjai közül sokan részt vettek és nyertek díjakat nagy nemzetközi versenyeken is. Alapítójuk és zenei vezetőjük Héja Domonkos, akinek karrierjét az MTV Karmesterversenyének megnyerése indította el. A zenekar létrehozásának célja a fiatalos temperamentum és a magyas művészi színvonal ötvözése volt. Felléptek már többek között Wolfgang Gönnenwein, Kobayashi Ken-Ichiro, Kocsis Zoltán, Lukács Ervin, Rico Saccani, Jurij Szimonov és Vásáry Tamás vezényletével is. 2005-ben az együttes nevet változtatott és két éven át Danubia Szimfonikus Zenekar néven muzsikáltak tovább. 2007 óta Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az együttes fenntartója, így lett a nevük Óbudai Danubia Zenekar. A Warner Music Hungary gondozásában megjelent lemezeik és egy DVD-jük mindegyike elnyerte az itthoni és a külföldi kritikusok és a közönség tetszését is.

Ármány és szerelem

2011. március 3. 19:00 - Nemzeti Színház, Nagyszínpad
Km.: Óbudai Danubia Zenekar Vez.: Silló István
Szerző: Schiller, Friedrich
Fordító: Forgách András
Rendező: Alföldi Róbert
Jelmeztervező: Gyarmathy Ágnes
Dramaturg: Vörös Róbert

Szereposztás

Von Walter, első miniszter: Kulka János
Ferdinánd, a fia, őrnagy: Makranczi Zalán
Lady Milford, a fejedelem kegyencnője: Básti Juli
Wurm, a miniszter magántitkára: Hevér Gábor
Miller, muzsikus, városi zenész: Hollósi Frigyes
Millerné: Molnár Piroska
Lujza, a leányuk: Bánfalvi Eszter
Sophie: Gáspár Kata