Sándor, Ede

Vendégségben az Esterházyaknál

2011.03.02. 09:39

Programkereső

Ezzel a szlogennel rendezik meg a kismartoni Esterházy-kastély 2011-es programjait, melyek során Elina Garanca, Gidon Kremer és René Jacobs is fellép.
vadimrepin_foto_Kasskar_DG..jpg
vadimrepin_foto_Kasskar_DG..jpg

Az Esterházy Magánalapítvány tavaly kapta vissza a kastély működtetésének jogát és már ebben az első évben 175 000 látogató ékezett Kismartonba. Mint ahogy azt Ottrubay István, a Magánalapítvány igazgatója a kedden tartott, kismartoni díszebéden elmondta: „A kastélynak régen is az volt a funkciója, hogy vendégeket fogadjon, ünnepségeket rendeztek és kapcsolatokat építettek itt. Ez a folyamat megszakadt, amikor az alapítvány kezéből kikerült a működtetés joga, de ennek visszanyerésével most új élettel szeretnénk megtölteni az épületet."

Húsvéttól őszig olyan programokkal várják az érdeklődőket, mint az április 22. és 24. között rendezett Vadim Repin hegedűművész és a Bajor Rádió Kamarazenekarának koncertjei vagy a május 27. és 29. között Kismartonba érkező Daniel Hope, Sebastian Knauer & Friends és Hannelore Elsner fellépése. Június 3. és 5. között kerül sor az Esterházy Vonósnégyes Fesztiválra, amely immár visszatérő programja az Esterházy-kastély éves zenei műsorának. Öt kiemelkedő vonósnégyes, köztük a Tokyo String Quartet és a Carmina Quartet zenei „versengését" élvezhetik a műfaj szerelmesei. 

Június 22-én a Szárok a kastélyparkban című rendezvényen a lett mezzoszoprán Elina Garanca lép pódiumra a Bécsi ORF Rádió Szimfonikus Zenekarával, Karel Mark Chichon vezényletével. Elina Garanca ez alkalommal a fiatal amerikai szoprán-énekesnőt, Leah Partridge-t hívta meg vendégül, aki bár karrierje elején áll, már nagy sikerrel szerepelt a Metropolitenben, Drezdában és a berlini Deutsche Operben. 

Július 22-én és 23-án Gidon Kremer és a Kremerata Baltica ad koncertet, vendégeik az osztrák zongoravirtuóz, Ingolf Wunder és Daniel Barenboim pártfogását élvező fiatal zongorista, Anastassiya Dranchuk lesz. Július 26. és 30. között Haydn Aki hűtlen, pórul jár című operáját mutatja be a Müncheni Kamaraopera a Haydn Teremben, augusztus 27-28-án pedig az Orlando Paladino című Haydn-operát adja elő a Freiburgi Barokk Zenekar René Jacobs vezényletével.

Augusztus végén igazi különlegességre kerül sor. A koncertezéstől már visszavonult Alfred Brendel zongoraművész fog előadást tartani Liszt Ferencről 28-án délután, Az érzelmi túlfűtöttségtől az aszkézisig címmel, délelőtt pedig René Jacobssal beszélgetnek majd Haydnről. A nyilvános eszmecserét Armin Thurner moderálja majd. 

Joachim Arnold
Joachim Arnold

„A 2011-es programok a jövő tendenciájának metszetei" - fogalmazott a műsorokat összeállító új intendáns, Joachim Arnold. „Már tervezzük a 2013-14-es eseményeket, amelyekkel a kastély minden terét szeretnénk betölteni - nemcsak a zenei előadásokra kialakított Haydn Termet. Haydn egyébként minden évben téma lesz, minden évben szeretnénk bemutatni egy-egy operáját. És bár az idei fellépők között nincs magyar, a jövőben mindenképp szeretnénk Magyarországról is meghívni fiatal, tehetséges muzsikusokat" - folytatta az intendáns. „Felmerült egy Esterházy Akadémia létrehozásának ötlete is, mely során zenekart szerveznénk és Haydn-műveket vagy Haydnhoz kapcsolódó darabokat adnánk elő úgy, hogy bemutatnánk, hogy játszhatták ezt régen, hogyan tíz évvel ezelőtt és hogyan játsszák most. Sok érdekes dologgal szeretnénk előállni, mert nem akarunk egy lenni a számtalan koncerthelyszín közül. Meg kell őriznünk a hagyományokat és meg kell szólítanunk a polgári közönséget. A lehetőségek adottak, ezeket csak újjá kell élesztenünk" - zárta le felszólalását Joachim Arnold. 

Akik pedig a zenét a kultúrával és művészetekkel szeretnék kombinálni, azok kedvükre válogathatnak az Esterházy kulturális programcsomagok között. Egy kis kedvcsináló közülük: betekintés az Esterházy-kastély és a fraknói vár egyedülálló kiállításaiba, látogatás a St. Margarethen-i (szentmargitbányai) kőfejtőbe. A bor szerelmeseit az Esterházy Borászat látja vendégül Trausdorfban, de a Puskaporos Történelmi Várfesztivál is érdekes programokkal várja a látogatókat Fraknó várába. Akik pedig a lachenbachi (lakompaki) kastélyba látogatnak el, részt vehetnek az ott megrendezésre kerülő Virágok, Kertek és Dekorációs vásáron is. Az év vége nem zárulhat másként, mint a varázslatos Adventi vásárokkal, amelyek évről évre elvarázsolják a turistákat. A széles palettájú programcsomagok a koncertekkel együtt mind azt a célt szolgálják, hogy a vendégek újra felfedezzék Burgenlandot és felejthetetlen napokat töltsenek el a festői szépségű Esterházy-kastélyban.

Díszebéd a kismartoni Esterházy-kastélyban, a Wiener Klassik Quartet közreműködésével2011. március 1., Kismarton (Eisenstadt)
Díszebéd a kismartoni Esterházy-kastélyban, a Wiener Klassik Quartet közreműködésével2011. március 1., Kismarton (Eisenstadt)