Benedek

Levine távozik a Bostoni Szimfonikusok éléről

2011.03.03. 19:10

Programkereső

A karmester egészségügyi okok miatt hagyja ott az évad végén a zenekart.
James Levine
James Levine

"Egyáltalán nem vágytam arra, hogy eljöjjön ez a pillanat, de azt kell mondanom, nem veszthetem el azt a meggyőződésemet, milyen szerencsés is vagyok" - nyilatkozta a bejelentést követően James Levine, aki hozzátette, a zenekar jövője szempontjából fontos, hogy új zenei vezetőjük legyen. A dirigens saját bevallása szerint egy múlt heti próbán érezte azt, nem tudja megadni a zenészeknek azt az erőt, energiát, ami a munkához szükséges, mivel hátfájdalmai egyre erősebben gyötörték.

A karmester hivatalosan szeptember elsején távozik a Bostoni Szimfonikusok éléről, utódjának keresése megkezdődött. A zenekar tagjai sajnálatukat fejezték ki a kényszerű döntés miatt.

James Levine 2004-ben érkezett Bostonba, az első két évadban a kritikusok a zenekar újjászületéséről beszéltek. Egészségügyi problémái 2006-ban kezdődtek, a 2009/2010-es évadban már lemondta azoknak a koncerteknek a hatvan százalékát, amelyeket ő vezényelt volna, valamint nyolc tanglewoodi hangversenyre kellett helyettest keresni. Levine Metropolitan-beli pozícióját megtartja, a jövőben Bostonban vendégként lép fel.