Emőke

Kodály Fesztivál Finnországban tíz napon át

2011.03.05. 09:00

Programkereső

A Liszt-év jegyében rendezik meg idén Helsinkiben és környékén a Kodály Fesztivált, amelynek programjaira vasárnaptól tíz napon át várják a közönséget.

A zene mindenkié! szlogennel futó rendezvénysorozat ideje alatt több mint tíz koncertet rendeznek Helsinki és környéke Kodály-módszert alkalmazó zeneiskolái, a Sibelius Akadémia, a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ, valamint a finnországi Kodály Társaság közös szervezésében. A héten Vantaa város egyik általános iskolájának tanuló is megismerkedhetnek - Kodály tanításának szellemében - a zene örömével, az intézményben gyerekek zenélnek majd gyerekeknek. A Kodály-hétre az észt főváros, Tallinn egyik zeneiskolájából is érkeznek fellépők. A 22. Kodály-hét vendége Nemes László Norbert, a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója lesz, aki több alkalommal - a Sibelius Akadémián, a Metropolia Főiskolán és a Helsinki Konzervatóriumban - tart majd előadást a Kodály-módszerről.

A Liszt-bicentenárium jegyében zajló Kodály-hét zárókoncertje március 16-án a Sibelius Akadémián lesz. A Kodály-hét megrendezését 1989-ben a magyar születésű, Helsinkiben élő zenetanár testvérpár, Szilvay Csaba gordonkaművész és Szilvay Géza zeneiskola-igazgató, a vonósok tanára kezdeményezte. Az ötletet felkarolta Tauno Lempinen, az egyik kerületi zeneiskola igazgatója, a finn Kodály Társaság alapító tagja és 10 évig vezetője, aki bekapcsolta a zenei programokba a Sibelius Akadémiát, a Helsinki Konzervatóriumot és az észt főváros, Tallinn zeneiskoláit is.

Kodály Zoltán
Kodály Zoltán