Benedek

Nagy sikerű koncertet adott a Budapesti Fesztiválzenekar Párizsban

2011.03.06. 09:00

Programkereső

Óriási sikert aratott Fischer Iván vezényletével a Budapesti Fesztiválzenekar szombat este Párizsban: a franciaországi Liszt-év keretében rendezett koncert végén a Salle Pleyel közel kétezer fős közönsége bravózással kísérve, hosszú perceken át ünnepelte a magyar együttest.

Az egyik legrangosabb francia koncertteremben visszatérő vendégnek számít a BFZ: az utóbbi években rendszeresen fellépnek a Salle Pleyelben. Az idei meghívásnak azonban külön jelentőséget adott a nemzetközi Liszt-év, amelyre Franciaország nagyszabású önálló programsorozattal készült a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével. Ennek keretében csendült fel a koncert elején Liszt Ferenc Két epizód Lenau Faustjából című műve, amelyet Wagner-alkotások követtek: a Tannhauser nyitánya és Bacchanália-jelenete, A nürnbergi mesterdalnokok nyitánya, valamint három részlet Az istenek alkonyából. Ez utóbbi szólistája Brünnhilde szerepében a német Petra Lang volt, aki a BFZ tavalyi párizsi koncertjén is közreműködött.

Fischer Iván a hangverseny után az MTI-nek elmondta: feltehetően apjától örökölte Wagner-imádatát, aki a zeneszerző rajongójaként gyakran zongorázott gyermekeinek Wagner-műveket. Wagnert vezényelni "ezért mindig ünnepélyes dolog nekem, és a zenekar tagjai is annyira beleszerettek ebbe a zenébe, hogy most mindenki extázisban játszik" - hangsúlyozta a zeneigazgató. A BFZ egy nyugat-európai turné állomásaként lépett fel Párizsban. A koncertkörút kedden Innsbruckban kezdődött, szerdán Bregenzben, csütörtökön Brüsszelben, pénteken pedig Brugge-ben játszott az együttes. A turné Hollandiában ér véget: vasárnap Utrechtben, március 8-án pedig Eindhovenben csendül fel a Wagner-program.

CC892D71-5A1F-4B17-BC47-EADDD0AAEBB4

"A közönség mindenhol nagyon lelkes. Nagyon megragadja az embereket ez a gyönyörű és szívbemarkoló, erős, intenzív zene" - mondta a fogadtatásról Fischer Iván. A budapesti közönség három alkalommal - március 11-én, 12-én és 13-án - hallhatja a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Wagner-estet, amelyből lemezfelvétel is készül a Channel Classics független lemezkiadó számára. A párizsi koncertet a www.citedelamusiquelive.tv francia zenei internetes oldal élőben közvetítette. A felvétel a portálon négy hónapig ingyenesen hozzáférhető, majd egy későbbi időpontban a Mezzo TV is műsorára tűzi.